Hierbij een overzicht van de brouwrecepten. Hiervoor is er een onderverdeling gemaakt op basis van de categorieën van het BKG. Aangezien we niet altijd vaste bierstijlen brouwen, zijn ze meer ingedeeld op gevoel dan op de eisen van het BKG.
Belangrijk is dat de recepten niet perse altijd matchen met het gepresenteerde idee. Er zit soms een verschil tussen de theorie en de praktijk. Alle recepten bevatten een experimentele opzet. Het eventuele nabrouwen zal op eigen risico zijn. Als het goed uitpakt, ontvangen we natuurlijk graag complimenten. Als dit niet het geval is, dan horen we graag wat er niet goed gegaan is. Of waar we eventueel kunnen verbeteren in het opschrijven.
IPA
- Een poging tot een IPA zonder hop. Een complete mislukking, maar leuk om te lezen (Link)
- Een Ticket to the Tropics, Gerard's favoriete fruitige session IPA (Link)
- The Manhattan project, een geheim recept voor een Session IPA (Link)
- Een droge en goed hoppige Brut IPA (Link)
- IPA met Raket ijsjes is dat een goed idee? Ik vind van wel. (Link)
- Een American Pale Ale met weinig alcohol en S-33 gist. Een verbazingwekkend goed gelukt bier. (Link)
- The Manhattan project, een geheim recept voor een Session IPA (Link)
- Een droge en goed hoppige Brut IPA (Link)
- IPA met Raket ijsjes is dat een goed idee? Ik vind van wel. (Link)
- Een American Pale Ale met weinig alcohol en S-33 gist. Een verbazingwekkend goed gelukt bier. (Link)
https://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.com/2020/12/icarus-session-ipa.html
https://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.com/2021/04/cold-ipa-obscured-by-sun.html
https://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.com/2022/10/bram-engelse-ipa.html
https://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.com/2023/06/uncanny-valley.html
- De bekende saisonkorrelgisten (BE-156, Belle Saison en MJ M29) vergeleken. (Link)- Noorse farmhouse ale met Voss kveik, jeneverbestakken en zonder koken. (Link)
- Een Noorse farmhouse ale met rookmout (Link)
- Vijf verschillende kveikgisten in eenzelfde wort (Link)
- Bier met kettle souring (Link)
- De inzending voor de Brand bierbrouwwedstrijd, een Gose (Link)
- Gose met zure matten (Link)
- Een saison met Brettanomyces B. en Chardonnay (Link)
- Orvalkloon op een eikenvat gelagerd (Link)
https://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.com/2021/11/cuvee-de-marcel-barrel-aged-saison.html
https://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.com/2022/01/prometea-hippische-saison.html
https://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.com/2023/06/accumulator-saison.html
- De combinatie van een gebrand bier met Brettanmyces is niet perse de beste (Link)
- Donkere bieren zijn best lastig, vooral de balans tussen gebrand en body. Hier een voorbeeld met chocolade en vanille (Link)
- Het beperken van het alcoholpercentage in een imperial stout is ook een idee, maar werkt niet zo goed in de praktijk. (Link)
- Steam beer is een licht alcoholisch bier met veel smaak. (Link)
- American Brown Ale is eigenlijk een IPA met meer speciale mouten en oldskool Cascade hop. (Link)
Overig
- Bier zonder gluten smaakt toch goed (Link)
- Brouw een loeizwaar bier en gooi er kokos en ananas bij (Link)
- Bier met cannabis is ook een leuk experiment (Link)
https://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.com/2020/09/24k-blond.html
https://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.com/2020/08/aardappel.html
https://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.com/2022/03/vienna-lager.html
https://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.com/2022/05/citroenbier.html
https://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.com/2022/11/uberhaupt-weizen.html
Donker gekleurd en licht (Categorie B)
- Een donker bier voor de doorsnee liefhebber. Een poging. (Link)- De combinatie van een gebrand bier met Brettanmyces is niet perse de beste (Link)
- Donkere bieren zijn best lastig, vooral de balans tussen gebrand en body. Hier een voorbeeld met chocolade en vanille (Link)
- Het beperken van het alcoholpercentage in een imperial stout is ook een idee, maar werkt niet zo goed in de praktijk. (Link)
- Steam beer is een licht alcoholisch bier met veel smaak. (Link)
- American Brown Ale is eigenlijk een IPA met meer speciale mouten en oldskool Cascade hop. (Link)
Licht gekleurd en zwaar (Categorie C)
- Als er ooit een Rochefort blond zou bestaan, is hier het recept (Link)
- Een blond bier gebrouwen naar voorbeeld van de Brugse Zot, inclusief opkweek van gist uit de fles (Link)
- Fruitige barleywine met sinasschil en Hallertau Blanc en Mandarina Bavaria(Link)
- Een saison met WLP565, paradijszaad en het depot van een Fantomebier (Link)
https://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.com/2020/10/gewoon-een-la-chouffe.html
https://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.com/2021/11/het-ferment-domination-massieve-ale.html
IPA
- Een nieuwe stijl, de Lollipop IPA met kettle souring, mango en lactose (Link)
- Probeer een zo fruitig mogelijke hoppige blond/IPA te maken (Link)
- Milkshake IPA, ook zoiets. Met fruit en lactose (Link)
- Een stevige IPA met mango en chipotle peper (Link)
- Een nieuwe stijl, de Lollipop IPA met kettle souring, mango en lactose (Link)
- Probeer een zo fruitig mogelijke hoppige blond/IPA te maken (Link)
- Milkshake IPA, ook zoiets. Met fruit en lactose (Link)
- Een stevige IPA met mango en chipotle peper (Link)
https://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.com/2020/08/bitra-kveik-ipa.html
https://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.com/2022/12/zwopper-ipa.html
- Bier zonder gluten smaakt toch goed (Link)
- Brouw een loeizwaar bier en gooi er kokos en ananas bij (Link)
- Bier met cannabis is ook een leuk experiment (Link)
https://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.com/2021/06/disco-dip-sprinkle-mix-pastry-sour-ale.html
https://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.com/2023/01/jenever-bier-cornelis.html
https://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.com/2020/10/oath-of-black-blood-imperial-stout.html
Donker gekleurd en zwaar (Categorie D)
Belgisch
- Een poging tot het klonen van een Pannepot. Een quadrupel met thijm, sinaasschil en kandij (Link)
- Een quadrupel naar voorbeeld van een Rochefort 8 (Link)
- De teleurstellende poging tot het brouwen van een Winterbier voor de Brand bierbrouwwedstrijd (Link)
- Een van de beste Nederlandse dubbels, de Natte van 't IJ. Een kloon (Link)
- Een poging tot het klonen van een Pannepot. Een quadrupel met thijm, sinaasschil en kandij (Link)
- Een quadrupel naar voorbeeld van een Rochefort 8 (Link)
- De teleurstellende poging tot het brouwen van een Winterbier voor de Brand bierbrouwwedstrijd (Link)
- Een van de beste Nederlandse dubbels, de Natte van 't IJ. Een kloon (Link)
https://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.com/2020/12/apotheose-vlaams-rood.html
https://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.com/2023/08/jackpot-een-poging-tot-kriek.html
Stout/Barley wine
- De kloon van een barrel aged barley wine van brouwerij de Molen, Weer & Wind (Link)
- Hel & Verdoemenis op een Agaurdientevat (Link)
- Gebruik een probiotische Lactobacillus in een Imperial Stout (Link)
- De kloon van een barrel aged barley wine van brouwerij de Molen, Weer & Wind (Link)
- Hel & Verdoemenis op een Agaurdientevat (Link)
- Gebruik een probiotische Lactobacillus in een Imperial Stout (Link)
https://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.com/2020/10/veense-brul-barleywine.html
https://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.com/2021/01/massive-killing-capacity-imperial-stout.html
https://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.com/2021/03/christmas-pudding-barley-wine.html
https://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.com/2021/10/perkunas-baltic-porter.html
https://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.com/2023/02/imperial-brown-dark-star.html
https://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.com/2023/10/original-smokey-clonefish.html
Overig
- Eén van de meest bijzondere bieren ooit gebrouwen. Met wijngist, kersen en Brettanomyces. (Link)
- Eén van de meest bijzondere bieren ooit gebrouwen. Met wijngist, kersen en Brettanomyces. (Link)
https://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.com/2022/05/iobates-grape-ale.html
Geen opmerkingen:
Een reactie posten