De Sint is weer bijna in het land! Zullen we eens een Zwarte Pietenbier doen, ja? Het klinkt wel grappig, maar toch maar niet. Het is al eerder gedaan en levert alleen maar een zinloze discussie op. Dan maar de inspiratie ergens anders vandaan halen. Donker bier & Sinterklaas, mhh, eens even denken. Schimmelbier, Mijter-ale, PietenPorter, allemaal te flauw voor woorden.
Waar draait het Sinterklaasfeest hoofdzakelijk om? De Sint, pepernoten en kadootjes. Ja, ik heb het! Wat komt er elk jaar weer uit de zak tevoorschijn? Natuurlijk! een paar zwarte sokken! Zwarte sokken Ale!! Het kan dus nog flauwer.
Wat staat er toch elk jaar weer op mijn lijst?
Het eerste dat op mijn gedachten rijst
Dit kado is nuttig en komt altijd van pas,
Er zitten er wel 20 paar van in de was
een lekker luchtje of voor onder de douche
O nee!, niet weer, ik heb de zwarte sokken blues!
Brett Trois
De Brettanomyces Bruxellensis Trois gist is een gekke; met zijn verre uitvergisting en fruitigheid geeft het een karakter dat enigzins aan een saison doet denken, maar ook eigenlijk weer helemaal niet. Hiervoor ontbreekt het aan de kurkige smaak van de saisongist. Verder is het met geen enkele andere gist te vergelijken.Na het succes van het Blonde Brettbier op het lokale bierfestival, is dit een donkere variant. De moutstort bevat veel melanoidines, met munichmout en caravienne. Hierdoor zal de body van het bier wat dikker zijn dan bij het blonde bier. Dat betekent weinig alcohol en toch een vol, zoetig bier. Het doel van dit bier is om te kijken wat de gist met de donkere, dextrinehoudende mouten doet.
De roggemout geeft het bier een granige en iets notige smaak. Voor de hoppen is gekozen voor Green Bullet hop, een Nieuw-Zeelandse hop die rozijnsmaak zou geven. Ik verwacht niet veel van de rozijnen, de omschrijvingen zijn vaak veel fantasierijker dan dat de smaak echt is.
Om het bier nog een indruk van Sinterklaas mee te geven, wordt er kaneel en Jamaica pepper aan het bier toegevoegd. Minimale hoeveelheden die slechts een indruk van kruidigheid zullen geven.
Het recept
Aantal liters------- : 20 literGewenst begin SG---- : 1060
Brouwzaalrendement-- : 72 %
Totaal brouwwater--- : 31.4 liter
Spoelwater---------- : 9 liter
Maischwater--------- : 22.4 liter
Kooktijd------------ : 60 minuten
Berekende kleur----- : 52.4 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 25 EBU (Tinseth)
51% 2984 g Pilsmout 3 EBC 3 EBC
24% 1404 g Münchnermout type 2 22 EBC
4% 234 g Caravienne 66 EBC
16% 936 g Roggemout 10 EBC
2% 117 g Chocolademout 900 EBC
2% 117 g Roggenroostmout 500 EBC
1% 58 g Carafa type 1 800 EBC
Maischschema
60 min op 67°C
20 min op 72°C
18 g 11.2 %az 60 min B Green Bullet
18 g 11.2 %az 5 min B Green Bullet
18 g 11.2 %az 0 min B Green Bullet
18 g 11.2 %az 0 min D Green Bullet
Kruiden
2 g Kaneel 5 min
3 g Jamaican Pepper 5 min
Gist
Hoofdvergisting: Brettanomyces Bruxellensis Trois
In de lagering: Saccharolicious Brettanomyces Bruxellensis (Brett I)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten