vrijdag 14 mei 2021

Wax op de fles | Hoe dan?

Tijdens mijn recente bezoek aan de Caigny in Essen, België viel het me weer eens op hoe veel moeite er wordt gestoken in de etiketten en uitstraling van de flessen. Veel kleuren etiketten, vormen van flessen, kurken, kroonkurkafbeeldingen, etc. Je weet van gekkigheid niet waar je moet kijken of welk bier je wilt kopen, alles ziet er flitsend uit. 

In deze winkel zijn ook veel Amerikaanse bieren te koop. De meeste barrel-aged bieren hier vandaan hebben om de kroonkurk een was/wax die het bierflesje bijzonder begerenswaardig maakt. Het is een gevoel van luxe en kwaliteit en volgens sommigen ook een manier om zuurstof uit de fles te houden, zodat het bier langer houdbaar wordt. En dat willen wij ook. In dit artikel wordt ingegaan op de manier waarop de was in brouwerij Het Ferment is aangebracht. 

Bij de bekendste bieren met was op de fles horen de bieren van brouwerij De Molen die vatgelagerd (barrel aged) zijn. Dit spul is vettig en breekt netjes af in kleine stukjes als je de fles opent. Andere bieren zoals die ik laatst dronk van Rott brouwerij en Nerd Brewing, hebben een meer hard plasticachtig uiterlijk en is toch wat lastig te kraken. Het voordeel van deze 'wax' is dat er vaak ook wat 'druppels' aanhangen die zich ook lang kunnen uitstrekken als hele lange druppels. De kleur hiervan varieert van traditioneel rood tot lichtblauw en geel. Toevallig of niet, zijn dit altijd flessen die stevig in alcohol zijn, vaak gebarrel-aged en vreemd genoeg vaak ook flink aan de prijs. 

Werkwijze

De wax of was zoals hieronder op de flessen te zien is, kan op de volgende manier worden gemaakt. 

1) Neem 7 vetkrijtjes en 12 lijmpistoolvullingen. De hoeveelheden zijn bepaald door aan de lijmpatronen krijtjes toe te voegen. Hierbij is er gekeken naar de kleur en vloeibaarheid. Bij deze verhouding leek dit prima. De inhoud van een pakje krijtjes heeft vaak meerdere kleuren. Voor dit experiment zijn de kleuren rood, paars, oranje en roze gebruikt. 

2) Verwijder het papier van de krijtjes. Snijd alles in kleine stukjes en verwarm dit in een stalen bakje op het fornuis of au-bain-marie. De lijm smelt iets langzamer dan het vetkrijt, roer het hele zaakje af en toe om tot het een homogeen uiterlijk heeft.     

3) Nu komt het mooiste van het proces: het dippen. Draai de hals van de fles door de warme was en blijf draaien tot het er een dun laagje rondom ontstaat. Je wilt voorkomen dat er een hele dikke laag ontstaat. In principe wil je een voorkomen dat er een dikke 'klont' bovenop de fles opdroogt. Het mooiste is als de vorm van de wax de vorm van de dop en hals volgt. In dit experiment vind ik zelf dat de wax toch nog wat te dik is.

Houd de fles schuin totdat er zich voldoende materiaal verzameld om een druppel te vormen. Hoe het er uit ziet, beslis je natuurlijk zelf, ik vind die lange druppels mooi. De wax met deze samenstelling droogt vrij snel op, maar blijft nog lang plakkerig. Er is geprobeerd om aan een uitgehard deel een 'druppel' te maken, maar dit ziet er vrij rommelig uit. Het versmelt niet lekker met elkaar.

 

a) Smelten van de krijt en lijm; b) Homogeen mengsel; c) Flessen met waxdip.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten