vrijdag 6 oktober 2017

Heat Exchanger | Mango Mulato IPA

De combinatie mango en pepers wordt gebruikt in chutney's en werkt blijkbaar ook goed in bier. Het zoete en fruitige passen bij de tinteling van de pepers. Na vergisting van de mango's verschuift de balans van zoet naar enigszins zurig. Bij brouwerij De Watertoren is er al eens een bier met mango en Habanero pepers gebrouwen. Het resultaat had te veel hitte en te weinig mangosmaak. Die verhouding gaan we omkeren.

De peper en mango wordt gebruikt in een soort IPA-achtig bier. De basis is mildmout, aangevuld met roggemout. De mild malt geeft een volle en zoetige smaak aan het bier volgens de diverse bronnen op Internet. De teksten op deze sites zijn over het algemeen exact hetzelfde dus het is de vraag of men hier zelf ervaring mee heeft. De rogge geeft het bier een volle, notige en wat 'vettige' smaak die goed zal passen bij de ingrediƫnten. De carapils en de dark crystal zijn toevoegingen om het bier een nog moutiger indruk te geven. Eigenlijk lijkt het hiermee meer op een APA dan op een IPA, maar als het beestje maar een naam heeft nietwaar? In een aantal recepten op Internet wordt Citra als een goede combinatie met mango en peper beschouwd vanwege de mangosmaak en sterke bitter van deze hop. Aangevuld met verse Cascade en EK Goldings uit eigen tuin, wordt dit een heerlijke IPA met een twist.

De peper  is gekocht bij Westlandpeppers en is een Mulato peper welke afkomstig is van de Poblano peper. De Mulato pepers blijven lang  aan de plant rijpen tot ze donker rood zijn en bijna van de plant af vallen, daarna wordt de peper gedroogd. De smaak is mild heet en wat rokerig. Er wordt 1 peper 2 dagen in de navergisting bewaard. Het is niet de bedoeling om het ondrinkbaar heet te maken.

Aantal liters------- : 23 liter
Gewenst begin SG---- : 1067
Brouwzaalrendement-- : 81 %
Totaal brouwwater--- : 36.11 liter
Spoelwater---------- : 9.11 liter
Maischwater--------- : 27 liter
Kooktijd------------ : 20 minuten
Berekende kleur----- : 23 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 48 EBU (Tinseth)


72.1%  5005 g Mild alemout                      5.5  EBC   
17.5%  1217 g Roggemout                         10   EBC  
7.8%     541 g Carapils (D)                         2.5  EBC   
2.6%     181 g Dark Crystal                         300 EBC

35 g  12 %az  20 min B Citra
15 g  14 %az  20 min B Galena   
24 g  7 %az  10 min B Cascade                        
25 g  6 %az  10 min B East Kent Golding
24 g  7 %az  5 min B Cascade                        
25 g  6 %az  5 min B East Kent Golding              
65 g  12 %az  0 min B Citra
Chile Mulato, Westlandpeppers
25 g  7 %az  0 min D Cascade                       

Gist: New World Strong Ale                         

55m/66°C Maischdikte is: 3.99 L/kg
20m/73°C Maischdikte is: 3.99 L/kg

1 Chile Mulato in de navergisting (2 dagen)
2 kg mango op 23 liter na de piek van de hoofdvergisting

Geen opmerkingen:

Een reactie posten