Het idee van de CitrusPers is om een extreme fruitigheid in het bier te introduceren op meerdere manieren:
1. Het toevoegen van korianderzaad tijdens de vergisting;
2. Het toevoegen van citroenschil aan het einde van het koken;
3. Een brede range aan hoppen met verschillende hoeveelheden aan geraniol en linalool;
4. Een fruitige gist die op wat hogere temperatuur (21°C) is vergist;
5. Toevoegen van Brett voor een uitdrogend effect en dus het meer naar voren laten komen van de fruitigheid.
6. Het reduceren van de hoeveelheid zuurstof tijdens het op vat zetten door het 'spoelen' van het fust met koolzuur. Niet perse een directe invloed op de fruitigheid, maar
de frisheid van het bier wordt hierdoor verhoogd.
Het bier tapt met een heldere geel, oranje kleur en een fijne schuimkraag. De
kraag trekt langzaam op en zakt in tot een fijn laagje schuim. Er is weinig opstijgend koolzuur te zien.
De geur is een combinatie van korianderzaad, hoppigheid, nobel en citrus, en fruitigheid uit de gist. De geur doet me nog het meest denken aan de betere Fantome bieren met het beheerst wilde gistkarakter, zachte hoppigheid en ondefinieerbare kruidigheid.
De smaak is, zonder te overdrijven, met hoofdletters FRUITIG. Net als in de geur zit er in de smaak een mooi samenspel tussen kruidigheid, gistkarakter, hop en iets wilds. Wanneer je weet wat de ingrediƫnten zijn geweest, proef je de koriander het best, daarna de Cascade hop, afgerond door de nobelere hoppen. Gevolgd door de fruitige gist en een spoor van de Brettanomyces. Het mondgevoel van het bier is iets aan de lage kant, maar voor een bier met Brett allezins acceptabel. Het bier kenmerkt zich door een prettige balans en een smaak die bij elke slok interessant blijft.
De verbeteringen voor de volgende keer zijn het beperken van de hoeveelheid korianderzaad, zodat er een smaak ontstaat die niet meteen koriander schreeuwt, maar een subtielere hint geeft.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Aanbevolen post
Bij het brouwen van bier gebruik je biergist en bij het maken van wijn, wijngist. Dat is logisch en zo hoort het ook. Door eeuwenlang dresse...
-
Tijdens mijn recente bezoek aan de Caigny in Essen, Belgiƫ viel het me weer eens op hoe veel moeite er wordt gestoken in de etiketten en uit...
-
Je bent er helemaal klaar voor: je gaat jouw eerste eigen recept voor een bier maken. De fase van een recept exact nabrouwen of een bestaan...
-
Op zolder heb ik al weer een voorraad 'moeilijk' bier staan. Moeilijk bier omdat het over het algemeen niet door de doorsnee bierlie...

Geen opmerkingen:
Een reactie posten