vrijdag 21 april 2017

Veense Zot Blond

Het is altijd leuk om een kloon van een bier te maken. De Brugse Zot is een bier dat misschien niet direct op mijn boodschappenlijstje staat, maar blijkbaar is het net als de Karmeliet tripel en Pauwel Kwak een bier dat door vele mensen wordt gewaardeerd. Toegegeven, bij het kritisch proeven van dit bier valt de prettige doordrinkbaarheid en lichte citroenige toets goed in de smaak. De aanleiding voor het klonen is de vraag of we voor een veiling voor het goede doel een bier willen brouwen.


Eigenschappen

Wat kunnen we vinden op het internet over dit bier? Daar kunnen we vrij kort over zijn: Erg Weinig. Over de mout, hop of gist wordt weinig gemeld. Met een zweem van geheimzinnigheid kan er nog net vanaf hoeveel soorten mout en hop er wordt toegevoegd.


Op Internet staat het volgende: Brugse Zot Blond is een goudblond bier met een rijke schuimkraag en een fruitig en kruidig aroma. Het bier wordt gebrouwen met vier verschillende moutsoorten en twee aromatische hopvariëteiten die het bier een unieke smaak geven. De smaakbeleving neigt naar een zekere bitterheid. In het complex karakter vallen ook citrusachtige toetsen te ontdekken.  

Dat schiet lekker op dus. Dan maar een mail aan de brouwerij. Na 2 weken nog geen antwoord. Dat lag, gezien de geheimzinnigheid over het recept, wel een beetje voor de hand. Jammer, maar helaas.


Dan maar zelf wat bedenken: Vier verschillende moutsoorten klinkt als een overdreven hoeveelheid voor een bier dat het niet perse van de moutsmaken of moutigheid moet hebben. Wanneer we even logisch nadenken en proeven komen we er wel uit. Er zit zeker pilsmout in, nu nog 3 mouten te gaan. De andere mouten zijn lichtgekleurd, dus dat sluit al een aantal soorten uit. Ik denk het eerst aan een carapils, licht in kleur en voegt  body toe. Daarnaast een tarwemout. Ook licht in kleur en naar mijn ervaring zorgt dit voor een iets milder mondgevoel. De vierde moutsoort is een gok, een paar procenten munichmout is mogelijk, maar het bier is best wel licht van kleur, dus dat zal niet. Op het etiket wordt er niet gesproken over 'vreemde' granen, dus er zal geen spelt, haver of rogge in zitten. Dan misschien een deel palemout. Bij het proeven van het bier valt de moutsmaak of moutigheid niet echt op, de gist en wellicht de hop zijn de smaakmakers in dit bier. Dan wordt het palemout. 


Er worden twee aromatische hopsoorten gebruikt. Nu kan dit in theorie nagenoeg elke hopsoort op deze aarde zijn, maar ik gok op een Saaz en Challenger. Het hoparoma is van ondergeschikt belang in dit bier, dus gewoon gaan. Andere optie kan nog Stryrian Goldings en Saaz zijn. Of voor een extra citroen of limoensmaak een Amarillo of Citra (niet perse citroenachtig maar toch).  

Het bezinksel van de gist is opgekweekt. Op het hobbybrouwforum is er door een aantal personen een goed gelijkend bier mee gebrouwen. Na een dag of 4 was er ineens een schuimlaag op de starter te zien en het rook naar bier. Niet zuur dus. De ene helft van het bier zal met deze gist worden vergist, de andere helft met de Belgian Ale M41 van Mangrove Jack's. 

Het recept           

Aantal liters------- : 30 liter
Gewenst begin SG---- : 1067
Brouwzaalrendement-- : 80 %
Totaal brouwwater--- : 47.1 liter
Spoelwater---------- : 11.1 liter
Maischwater--------- : 36 liter
Kooktijd------------ : 60 minuten
Berekende kleur----- : 9.5 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 20 EBU (Tinseth)


52%   4253 g Pilsmout 3 EBC                3    EBC   
33%   2699 g Pale alemout                   5.5  EBC
6%      490 g Kristalsuiker                     0    EBC   
5%      408 g Tarwemout                       3    EBC  
4%      327 g Carapils (D)                      2.5  EBC   
  
30 g  8 %az  60 min Challenger                     
15 g  3.1 %az  10 min Saaz (CZ)                      
15 g  8 %az  10 min Challenger                     
10 g  3.1 %az  5 min Saaz (CZ)                     

Gist:

1) Opkweek van Brugse Zot (giststarter);
2) Mangrove Jack's M41 Belgian Ale.
              
30m/62°C Maischdikte is: 4.4 L/kg

30m/73°C Maischdikte is: 4.4 L/kg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten