woensdag 1 april 2020

Orval barrel aged

'Bier brouwen, ton vullen met een scheutje Brett, 6 maanden wachten, en dan cashen!! Bier ondergaat in een vat een wonderbaarlijke transformatie van 'gewoon' bier naar vloeibaar goud. En dan heb ik het niet over de smaak, maar over 6 euro per fles, mensen! Gegarandeerd winst!' De luidruchtige man met groot montuur bril en glimmende, puntige schoenen met spijkerbroekprint vertelt het met veel overtuiging. 'Er is geen enkele reden om het niet te doen,' zegt hij met een zelfvoldane glimlach. Hij gaat verder: 'Het bier leent zich hier uitstekend voor. De langzame ontwikkeling door de Brettanomyces en de invloed van het hout in een dergelijk vat zal het bier een mooie verdieping van de smaak opleveren.' En niet te vergeten Euro's!!

Er verschijnen geen eurotekens in de ogen van de paters. De paters van Orval zijn namelijk voorstanders van gematigheid. Desondanks verlaten ieder jaar 22 miljoen flessen Orval de brouwerij, waarvan 85% is bestemd voor België. Eén soort, en geen barrel aged versie, althans nog niet.  Naar de reden voor het ontbreken van een vatgelagerd Orval, kunnen we alleen maar raden. Zijn de brouwers strenge Calvinisten en is men niet bezig met trends of geldbejag of zou het vatlageren bij dit bier misschien niet goed werken? Wij gaan het proberen en misschien sturen we wel een flesje naar de brouwerij. Als die lukt..

Achtergrond


Het eikenvat waar we achtereenvolgens een imperial stout en een barleywine in hebben gelagerd is nu leeg. De smaakbijdrage van het vat is inmiddels wel minder geworden en dit zal dan het derde en waarschijnlijk het laatste bier in het vat worden. Dat betekent dat we wat vreemde organismen in de vorm van Brettanomyces kunnen gaan introduceren. Daarna bestaat er geen weg meer terug, een schoon bier is hierna niet meer mogelijk. In een unaniem besluit, hoop ik, gaan we met 10 brouwers het vat vullen met een Orvalachtig bier.

De bedoeling van dit bier is niet perse een exacte kloon van een Orval, maar wat achtergrondinformatie is nooit weg. Een kleine zoektocht op internet geeft al best goede achtergrondinformatie over de Orval. Dit moet je zelf maar lezen op Wikipedia. De belangrijkste informatie is dat het bier bij een temperatuur van 15°C voor twee tot drie weken wordt gedrooghopt met Styrian Goldings. Bij het bottelen wordt de Brettanomyces toegevoegd met kandijsuiker. Na 3 tot 5 weken is het bier dan klaar. Blijkbaar hebben ze bij Orval de ingrediënten en het proces goed onder controle en leidt deze werkwijze niet tot overmatige druk of spuiters.


Het recept

Het recept is een samengesteld recept dat gebaseerd is op een recept op het hobbybrouwenforum (Edwin) en Milk the Funk. De recepten wijken lichtelijk van elkaar af. Volgens de eerder genoemde Wikipedia heeft het recept hoofdzakelijk bleekmout en een weinig karamelmout. De caramunich en caravienna zijn ergens vandaan gekomen en blijkbaar uit betrouwbare bron. De caravienna is te vervangen voor cara-red. Opvallend is de toevoeging van de hoeveelheid suiker. Normaliter wordt aanbevolen om bij bieren met een dichtheid lager dan 1050 geen suiker toe te voegen, om zodoende het bier niet te waterig te maken. 
Bij het afwegen van de hop viel me op hoe prachtig de Styrian Goldings ruikt. Het is lastig om een goede omschrijving te geven van hop, maar het deed me denken aan de pijptabak van mijn opa. Een soort van kruidige en fruitige unieke geur.



Aantal liters------- : 15 liter
Gewenst begin SG---- : 1054
Brouwzaalrendement-- : 70 %
Totaal brouwwater--- : 23.55 liter
Spoelwater---------- : 9.55 liter
Maischwater--------- : 14 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 22.5 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 37 EBU (Tinseth)



77%     2713 g Pilsmout 3 EBC                    3    EBC   
11%       387 g Caramunich                        123  EBC   
2%           70 g Caravienne                        66   EBC   
10%       352 g Kristalsuiker                     0    EBC  

60m/68°C Maischdikte is: 3.97 L/kg
15m/73°C Maischdikte is: 3.97 L/kg
1m/78°C Maischdikte is: 3.97 L/kg


  7 g      3%az  75 min P Hallertau Hersbrücker         
14 g  4.7 %az  75 min P Styrian Golding               
12 g     3 %az  45 min P Hallertau Hersbrücker         
24 g  4.7 %az  45 min P Styrian Golding                

64 g  4.7 %az    0 min P Styrian Golding  (drooghop)             


Gistsoort WLP510 Bastogne Belgian Ale Yeast of M47 (Mangrove Jack's)
In de navergisting: opkweek van Orval depot, deze bevat Brettanomyces Bruxellensis.


De bedoeling is om het bier in het vat te brengen en dan een starter met een depot van Orval bij te voegen. Daarna zullen we regelmatig het bier proeven. Naar verwachting duurt de rijping minimaal een half jaar. Aan het eind wordt het bier gedrooghopt in het vat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten