donderdag 10 oktober 2019

Barleywine lageren op Aguardiente vat


Binnenkort wordt het Aguardientevat met de Imperial Stout afgevuld. We verwachten dat het vat voor een tweede ronde geschikt is, ook omdat we er weer drank in gooien en het volgende bier een half jaar in het vat laten. 

Bij het zoeken naar een goede bierstijl en een recept voor een stevig bier, kwamen we onder andere een recept tegen in het boek met recepten van Brewdog. In dit naslagwerk zijn heel veel recepten beschreven van hun commerciële bieren. Wanneer je er doorheen bladert, krijg je direct zin om te gaan brouwen. Naast de goed verkrijgbare bieren als de Punk IPA, Dead Pony Club en 5am Saint worden ook de extremere bieren zoals de Paradox, Tokyo en Cacao Psycho genoemd en ook de eenmalige uitgaves. Als je een recept uitkiest, zul je het wel even moeten narekenen, er zitten soms wat typefouten in. Of misschien willen ze je op een dwaalspoor zetten, dat kan natuurlijk ook.
 

We waren op zoek naar een bierstijl met genoeg alcohol, omdat we dat nu eenmaal lekker vinden in combinatie met het eiken en de verouderingssmaken van zo'n bier. Een imperial stout valt af, dat zou een beetje te veel van het goede worden, die hebben we dan immers al thuis staan. We hadden de keuze uit een dubbelbock, weizenbock, barleywine, porter of andere stijlen met meer dan 8% alcohol. 

Na wat overleg is de keuze gevallen op de barleywine die Brewdog met La Pirata heeft gebrouwen, de naam is Al Adjore! volgens het boek. Het etiket zegt Al Abordaje!, dus wie het weet mag het zeggen. Dit bier doet een poging om dichtbij de smaak en mondgevoel van een Muscatelwijn te komen. Dat betekent siropig zoet, fruitig en vol. Dit poogt men te doen door allereerst de fruitige hoppen, Hallertau Blanc en Mandarina Bavaria zijn ontwikkelt voor de fruitige smaken, citrus, mandarijntjes, meloen, druiven, noem maar op. Ten tweede is de moutstort voorzien van een drietal caramouten die voor de volle body en het zoet moeten zorgen. De relatief hoge dichtheid (SG 1085) en als gevolg hoge einddichtheid zorgt hier natuurlijk ook voor. Dit wordt door een toevoeging van de zoete sinaasappelschil tijdens het maischen nog verder geaccentueert.

Aangezien het vat tussen legen en weer vullen een paar weken leeg blijft, zullen we een fles Muscatel en twee flessen Aguardiente in het vat gieten, zodat deze in het hout kan trekken en het vat niet uitdroogt. Bij het vullen wordt eerst de resterende drank uit het vat gegoten en wordt er een fles Muscatel bij gedaan.

Het recept

Hieronder is het recept voor 10 liter weergegeven.

SG 1085
Bitterheid 69IBU
Kleur 35 EBC

83.1%  Pale malt          7 EBC   3.54 kg
5.6%    Caramunich   120 EBC   0.24 kg
1.4%    CaraRed          50 EBC   0.06 kg
2.8%    Carapils          15 EBC   0.12 kg
7.0%    Kristalsuiker     1 EBC   0.30 kg

Maischen  75 min bij 65°C


Magnum                70 min 12.5 gram 10.3%az
Mandarina Bavaria 10 min    15 gram  9.3%az
Hallertau Blanc      10 min    15 gram 6.7%az

Curacao        bij maischen    10 gram




Gist US-05

De suiker is toegevoegd zodat we minder gewicht aan mout in onze brouwketel hebben, maar met wel de gewenste dichtheid.  

Ik weet niet of iemand dit gebabbel leest, maar als iemand een geniale naam heeft, graag even hieronder plaatsen. Dank u!

2 opmerkingen:

  1. ik zit te denken aan :

    man o' war (https://en.wikipedia.org/wiki/Portuguese_man_o%27_war) nederlandsvertaald: portugees oorlogsschip. dit past goed bij het basis bier, dat op een piratenschip van de spanjaarden is gebaseerd

    BeantwoordenVerwijderen