De tijd dat een brouwer alleen mout, hop, water en gist tot zijn beschikking had om een bier te brouwen, ligt ver achter ons. Of je het nu wilt of niet, ingrediënten zoals kruiden, fruit, pepers, vreemde granen, bacteriën tot aan nacho chips, bacon en pindakaas hebben hun weg gevonden naar het bier. Dit wordt natuurlijk mede veroorzaakt door de vraag van de consument, er moet elke week een nieuw bier in de schappen liggen, maar daarnaast zijn er brouwerijen die zich willen onderscheiden en nog nooit uitgevoerde combinaties willen brengen. En dan kan je rare dingen verwachten.
De Milkshake IPA
Brouwerij Omnipollo (S) heeft in samenwerking met Tired Hands Brewing (USA) een Milkshake IPA gebrouwen. Een bier dat qua smaak en mondgevoel richting milkshake gaat. Daar valt je mond van open, toch? Ik vind het fantastisch hoe iemand aan de tekentafel heeft bedacht wat voor bier hij wil maken. Een bier met een milkshake-achtig uiterlijk en smaak. Vantevoren bedenken welke smaken, mondgevoel, kleur en zelfs emotie er in het bier moet zitten. Elk ingrediënt heeft een aparte functie en draagt bij aan de uitwerking van het idee.Ik vind het geniaal en ik wil een vergelijkbaar bier brouwen.
Hoe en waarom?
In de basis is dit bier is een IPA met lactose. De meesten kennen het gebruik van lactose in
een milkstout al wel. Dit bier is een niet te gebrande, licht bittere stout die zijn body en mondgevoel aan lactose te danken heeft. Degenen die ooit een milkstout hebben geproefd, kunnen beamen dat dit wel een prettige combi natie is.
In een IPA zal de lactose de bitterheid en hoppigheid wat dempen met de vollere body en zoet.
De combinatie van een IPA met lactose is op zich al apart te noemen, maar het gaat nog veel verder. De moutbasis bevat haver om de body van het bier verder te verhogen. Tijdens het koken wordt er tarwebloem en een pectinerijke applepuree toegevoegd. Na de vergisting zijn aarbeien, ook pectinerijk, toegevoegd. En het houdt nog niet op... in de lagering worden nog een vanillestokje toegevoegd en wordt er gedrooghopt met Mosaic en Citra. Dit verzin je gewoon niet.
Het recept
Aantal liters------- : 20 liter
Gewenst begin SG---- : 1073
Totaal brouwwater--- : 31.4 liter
Spoelwater---------- : 9.4 liter
Maischwater--------- : 22 liter
Kooktijd------------ : 15 minuten
Berekende kleur----- : 16.5 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 44 EBU (Tinseth)
77% 4886 g Pale alemout 5.5 EBC
14% 888 g Havervlokken 4 EBC
5% 317 g Tarwemout 3 EBC
4% 253 g Caravienne 66 EBC
42 g 11 %az 15 min Green Bullet
18 g 11 %az 10 min Simcoe
30 g 12 %az 5 min Citra
25 g 12 %az 5 min Mosaic
20 g 11 %az 5 min Simcoe
20 g 11 %az 0 min Simcoe
30 g 10 %az 0 min Amarillo
25 g 12 %az 0 min Citra
41 g 12 %az 0 min Chinook
Drooghop tijdens de vergisting
25 g 10 %az Mosaic
25 g 12 %az Citra
25 g 10 %az Amarillo
Drooghop
35 g 10 %az Mosaic
35 g 12 %az Citra
Tijdens het koken wordt er 250 gram lactose toegevoegd aan het einde van het koken. Gedurende de vergisting worden diepgevroren aarbeien en mango toegevoegd. In totaal 2.5 kilo fruit op 20 liter. De appelpuree en de tarwebloem tijdens het koken laat ik in dit bier achterwege. De 'haze' hoeft van mij niet heel hardnekkig aanwezig te zijn. De aarbeien en mango zal al voldoende mistigheid opleveren. Bij de navergisting wordt drooghop en 1 vanillestokje toegevoegd. Dit duurt ongeveer 3 dagen.
Gistsoort: Mangrove Jack's West Coast en US05
Korrelgisten
35m/62°C Maischdikte is: 3.46 L/kg
20m/73°C Maischdikte is: 3.46 L/kg
Geen opmerkingen:
Een reactie posten