zondag 9 maart 2025

Rola | Rauchbier

Tijdens de vakantie in Tsjechië heb ik een paar mooie donkere lagers geproefd. Bij een van de rondleidingen stond er een potje met lichte chocolademout en verder geen andere donkere mouten. De gids vertelde dat de donkere mout aan het einde van het maischen wordt toegevoegd. Wel de kleur en de smaak, minder bitter. 

Bij dit bier heb ik dit meegenomen. De donkere mouten zijn slechts 10 minuten meegemaischt en hebben het wort een donkerbruine tint gegeven. 

De moutstort is samengesteld om een vol bier te krijgen, ondanks dat het bier niet zo stevig in alcohol is. De basis bestaat uit gerookte mout, aangevuld met munichmout, roggemout en caramunich om meer moutigheid te krijgen. Nog een handje pilsmout erin om de enzymactiviteit nog wat te verhogen. Zoals gezegd aan het einde van de maisch de donkere mout erin. 

Het voorbeeld voor dit bier is de donkere ondergistende Schenkerla, die stevig in
de rook staat en dus niet voor iedereen bestemt is. De hoeveelheid rookmout is ver over de top en het bier wat hieruit komt, is vanzelfsprekend superrokerig. 

Het recept


72% efficiëntie
Batchvolume: 12 L
Kooktijd: 60 min
Maischwater: 11.98 L
Spoelwater: 6.61 L
Totaal water: 18.59 L
Kookvolume: 16.54 L
SG voor koken: 1.043

Kenmerken
Begin SG: 1.052
Eind SG: 1.012
IBU (Tinseth): 20
BU/GU: 0.39
Kleur: 26 EBC

Maischen
Temperatuur — 65 °C — 60 min


Mouten (2.825 kg)
1.8 kg (63.7%) — Weyermann Smoked Malt — Graan — 3.9 EBC
400 g (14.2%) — Weyermann Munich I — Graan — 15 EBC
250 g (8.9%) — Castle Malting Chateau Rye — Graan — 5.5 EBC
200 g (7.1%) — Weyermann Pilsner — Graan — 3.3 EBC
100 g (3.5%) — CaraMunich 120 — Graan — 118 EBC
50 g (1.8%) — Castle Malting Chateau Chocolat Light — Graan — 600 EBC
25 g (0.9%) — Weyermann Carafa III — Graan — 1035 EBC

Hop (28 g)
8 g (12 IBU) — Aurora 7% — Koken — 60 min
10 g (7 IBU) — Saaz 4.5% — Koken — 30 min
10 g (2 IBU) — Saaz 4.5% — Koken — 5 min


Gist
1 pakje — Mangrove Jack's M76 Bavarian Lager 76%

Geen opmerkingen:

Een reactie posten