Dit jaar was de keuze voor de vakantie op Tsjechië gevallen. Toevallig, of niet, het land waar volgens overlevering de pils is uitgevonden. Typ op Google bezienswaardigheden in Tsjechië en bier in en je kunt je hier rustig een paar maanden vermaken. De hoeveelheid verschillende bieren, biertuinen, kloosters, brouwerijen, cafés en bierspa's lijken oneindig. Wanneer je met het gezin op vakantie gaat, kan er helaas niet elke dag een trip naar zo'n bestemming worden ingepland. Dat betekent dus keuzes maken. Deze laatste twee zinnen zijn afkomstig van mijn vrouw. Ik heb bij een vorige vakantie een keer de fout gemaakt om in de voorbereiding een volledig vullend programma te plannen waar de ene dag een brouwerijbezoek, de andere dag een bierwinkel en weer een andere dag een klooster bezocht diende te worden. Alleen bij het idee al, kreeg zij het Spaans benauwd. Mijn aanpak voor deze vakantie was: wel uitzoeken, maar vooral niet over praten. De parels grijpen als ze er zijn.
In Tsjechië is men trots op hun bier. En met een bierconsumptie van 145 liter per inwoner (cijfers 2011) zijn de Tsjechen al jarenlang de grootste bierdrinkers ter wereld. In elke supermarkt is er een ruim assortiment aanwezig en op veel plekken zie je reclame voor bier. Het type dat het meest voorkomt is het ondergistende, blonde bieren, de pils. Soms amber of zwartgekleurd maar de meeste zijn pilsen tussen 4 en 5%. Net als in bijvoorbeeld Duitsland zijn er veel lokale merken en in elke plaats zijn er weer andere merken te vinden. De grotere merken zoals Pilsner Urquell, Staropramen, Radegast en Gambrinus zijn wel op de meeste plaatsen te vinden. Tijdens onze rondreis heb ik geprobeerd zoveel mogelijk te proeven.
tussenstop gedaan om wat foto's te maken. Een tour van 1 uur zat er niet in, we
moesten verder. Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om een mooie glazen bierpul aan te schaffen. Opvallend was dat er in de hele omgeving heel weinig reclame wordt gemaakt voor Budvar, een enkele kroeg had een uithangbord. Andere merken waren wel aanwezig, vooral Pilsener Urquell.
.jpeg)
In Praag is het ook goed bier drinken. Deze stad voelt een beetje als het Amsterdam van Tsjechië, met pleintjes met terrassen en drommen toeristen die naar alle top-10 mooiste plekjes van Praag sjokken. In ieder geval volgens Tripadvisor en dergelijke sites. En het is ook een fantastische stad met opgeknapte, oude gebouwen, leuke restaurants, winkeltjes, bruggen, etc. Net als in onze hoofdstad heeft dit ook zijn effect op de prijs van een pul bier, deze zijn vergelijkbaar met ons eigen land.

Daarna liepen we langs de 'grote' Pilsener Urquell toer, midden in de stad. Hier werd geen bier gebrouwen en met de grote neonborden deed me dit denken aan de Heineken experience in Amsterdam. Leuk als je echt niets van bier of brouwen weet, en eigenlijk gewoon wil zuipen. Ook niet gedaan dus.
Toevallig liepen we langs een 'Beerspa' waar een Unlimited Consumption of Beer wordt beloofd. Het badderen in bier had ik nog nooit van gehoord. In de dagen erna begon het idee bij mij in te dalen en zag ik mijzelf als een koning in het bierschuim zitten met een pul bier in de hand, ongelimiteerd! Ik zal nog een keer naar Praag moeten om dit vers aangeboorde verlangen te bevredigen.In deze lijst van etablissementen die we gezien hebben en grotendeels links hebben laten liggen, voegen we nog het Prague beer Museum toe. Hier wordt de historie van de bierproductie en het hopverbouwen tentoongesteld. De rode draad hier is natuurlijk dat men hier pils heeft uitgevonden en dat is natuurlijk prima.
.jpeg)
De volgende dag in Praag hadden we na een rondje kerk bekijken en sjokken toch weer dorst en bij Pivovar Narodni hebben we een paar pullen bier gedronken. De meest opvallende was de donkere pils, die een fantastische granige chocoladesmaak had. In de brouwerij in het pand stonden de gebruikte moutsoorten uitgestald en de enige donkere mout was de light chocolate wheat malt. Als dit het geheim is van dit biertype, zal ik toch ook maar eens een poging moeten wagen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten