zondag 9 maart 2025

Proefnotitie Rauchbier Rola

Het Rola Rauchbier liet even op zich wachten met de navergisting. De lange lagering en de kleine hoeveelheid gist die aanwezig was bij  het lageren zorgden voor een minimale koolzuurdruk na 1,5 maand. Nadat er wat extra gist toegevoegd was, kwam het bier nog steeds maar mondjesmaat met prik. Nu na 3 maanden is het nog steeds niet helemaal volgens verwachting, maar we doen het er maar mee. Gelukkig zijn dit soort bieren prima houdbaar en blijven lang lekker. 

Het uiterlijk van het schuim is wat grof, en wel wat glasplakkend. Opvallend is dat het bier wat troebel is, ik weet zeker dat dit niet van de meegeschonken gist afkomstig is. Wellicht dat de roggemout hier een rol in speelt. Het bier is verder mooi donkerbruin. 
De geur is 100% rook zoals in een Schenkerla. Exact hetzelfde type en hoeveelheid rook. Daarachter ligt de smaak van de donkere mouten, met een duidelijke chocoladegeur, gevolgd door geuren van kandijsuiker en caramel. 

De smaak is erg rokerig, zonder associaties van rookworst of zalm. De rook wordt in balans gehouden door de caramel -en Maillardsmaken van de medium donkere mouten. Deze mouten geven een voller mondgevoel en smaak en zwakken het rokerige wat af. De chocolademout en carafa zorgen voor de koetjesreep chocoladesmaak en dit maakt het helemaal af voor mij. De lagergist geeft weinig smaak wat plaats geeft aan deze smaken. De bitterheid is laag en speelt geen actieve rol in de smaak. Al met al een evenwichtig brouwsel. 

De verbeterpunten zijn het koolzuurgehalte, helderheid en wellicht een wat strakkere smaak. Allemaal geen enorme kritische punten, maar fijnslijpen kan nooit kwaad. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten