zondag 25 februari 2018

Rochefort blonde

Een week geleden heb ik het depot van een flesje Rochefort 6 in een kleine giststarter
geschonken. Na een aantal dagen vertoonde deze activiteit en nu staat deze lekker te bruisen. De starter heeft een mooie geelgoude kleur en ruikt erg kruidig met het typische Rochefortgistkarakter. Op dat moment vroeg ik me af waarom er eigenlijk geen blonde Rochefort bestaat?
 
Rochefort 6 wordt hier en daar op Internet als tripel benoemd, maar gezien de bruine kleur is valt dit eerder in de dubbel/quadrupel categorie. Het is eigenlijk best vreemd dat alle Rocheforts bruingekleurd zijn. Heel lang geleden waren alle bieren koper tot bruinkleurig, maar door betere mout -en brouwtechnieken werd het mogelijk om lichtgekleurde bieren te maken. Van de trappisten was Westmalle de eerste die met een lichtgekleurd bier, de tripel kwam. Dit was in 1934. Andere trappisten volgden: Chimay wit in 1966 en La trappe tripel en blond later. Dan is er er ook nog de Westvleteren blond die wellicht het dichtst bij het fictieve Rochefort blond zou kunnen komen, maar deze wordt alleen aan de poort van het klooster verkocht. De Westvleterengist is volgens de kenners hetzelfde als de Westmallegist, maar toch proef ik overeenkomsten. 

Hoe en wat?

Voor het recept van de blond, wil ik de begindichtheid lager maken dan de Rochefort 6. De bedoeling is een blond, en geen tripel. De moutstort is een kopie van de Rochefort 8, waarbij de donkere caramelmouten en donkere kandijsuiker wordt vervangen voor lichtgekleurde alternatieven.  Belangrijk is de balans in het bier te behouden. De suiker wordt volledig vergist, waardoor het bier wat dun kan overkomen; door middel van caramouten wordt hier tegenwicht aan gegeven. In de kloon van de Rochefort 8 wordt 9% kandijsuiker gebruikt. Wanneer de dichtheid naar beneden wordt gehaald, zal de hoeveelheid suiker en caramouten ook moeten verminderd.

De Caramunichmout uit het origineel wordt vervangen door Carapils en de Special-B zal door een CaraBelge worden vervangen. Deze laatste levert wel iets aan kleur, maar door het lage aandeel levert dit geen bruin bier op. De kandijsuiker wordt gewoon kristalsuiker. Voor de hoppen worden nobele soorten gebruikt, afhankelijk wat er beschikbaar is. In tegenstelling tot de bruine varianten, mag in dit bier wel een lichte hoppigheid zitten, door late hoptoevoegingen bij het koken.  



Het recept


Aantal liters------- : 20 liter
Gewenst begin SG---- : 1066
Brouwzaalrendement-- : 81 %
Totaal brouwwater--- : 31.4 liter
Spoelwater---------- : 9.4 liter
Maischwater--------- : 22 liter
Kooktijd------------ : 60 minuten
Berekende kleur----- : 10.1 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 26 EBU (Tinseth)


78%   4084 g Pilsmout 3 EBC                    3    EBC   
6%      314 g Carapils (D)                         2.5  EBC   
4%      209 g CaraBelge                            35   EBC   
6%      314 g Kristalsuiker                         0    EBC   
6%      314 g Tarwevlokken                       4    EBC  

60m/67°C Maischdikte is: 4.2 L/kg
15m/73°C Maischdikte is: 4.2 L/kg
1m/78°C Maischdikte is: 4.2 L/kg


30 g  6 %az  60 min P Northern Brewer (D)            
30 g  2.8 %az  15 min P Saaz (CZ)                      
30 g  2.8 %az  5 min P Saaz (CZ)      

Gist toegevoegd als starter, opkweek van Rochefort 6.                



Geen opmerkingen:

Een reactie posten