donderdag 1 maart 2018

Proefnotitie: Heat Exchanger (Mango Mulato IPA)

Uiterlijk: Dof en donker oranje tot bruin. Het schuim is zeer glasplakkend en fijn.

Geur: In de geur is het bier een typische IPA, heel hoppig, met fruitige en grapefruithop. De Cascade bepaalt voor een groot deel de geur. De mango geeft ondanks de ruim toeevoegde hoeveelheid een lichte exotische fruitigheid. Daarna volgt een weinig subtiele geur van de mulato peper. Geen pittige geur, eerder rokerig en tabakachtig. Deze geur doet denken aan van die Turkse tabak, fruitig en rokerig.

Smaak: De eerste slok is bitter met duidelijk een volle, hoppige bite van de stevige hoppen. De Cascade en Citra zijn wat mij betreft niet de meest subtiele hoppen. De Cascade geeft grapefruit en de Citra heeft ook iets knoflook of zo. De bitterheid komt iets hard over, maar gezien het relatief hoge alcoholpercentage en met zoveel smaken die met elkaar vechten, is dit niet erg. Tussen al het hopgeweld is de mango aanvullend op de hoppen aanwezig. De peper blijft als een rokerige walm boven het bier hangen. De smaak hiervan hangt ergens tussen rook, tabak en een klein beetje pittigheid. Dan was er ook nog de roggemout die om de hoek komt kijken en geeft in de basis een volle en vettige, moutige, granige smaak.
 
Mondgevoel: Niet zoet, of plakkerig
 
Het bier heeft voor het mooie iets te veel smaken willen combineren. De combinatie van de IPA met de Mulato peper is wel echt een goede. De mango volgende keer nog verder verhogen of weglaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten