maandag 12 september 2016

Nocturnus - Dark Ale

Er bestaat soms een flink gat tussen drinkbaarheid en experimenteerdrift. Experimenten zijn voor Het Ferment de basis, maar soms moet er iets drinkbaarder (is dat een woord?) bier komen. Voor een hobbybierfestival wil ik iets brouwen wat Jan met de Pet ook lekker vindt, maar dat toch iets van een experiment in zich heeft. Vorig jaar stond Het Ferment er met een zeewierbier en een kruidenbier (denk aan Jagermeister light). Wat mij betreft goede bieren, maar je kunt je voorstellen dat het gros van de mensen niet heel warm liepen voor deze bieren. Mijn collega-hobbybrouwers hadden goede IPA's, blondjes en bokbieren gebrouwen, dus mijn potentiële klanten gingen graag een standje verder. Natuurlijk waren er een aantal mensen die mijn bieren fantastisch vonden, maar helaas te weinig. Dat gaan we dit jaar anders doen.

Het recept bestaat uit een kruising tussen een bockbier, dubbel en een porter. De verwachte smaak van dit bier is zoetig, vol, donker met wat donkere broodkorst en licht koffie/ mokka. De basis van pilsmout en viennamout bieden een stevige moutigheid. De Caramel 150 en Caramunich zorgen voor voldoende zoetheid en cara backbone. De koffiemout en Carafa geven een licht gebrande smaak die het bier meer Porterachtig maken. De bitterheid is vrij laag en zal de zoetheid ondersteunen. De hopsoorten zijn in deze hoeveelheden weinig uitgesproken van smaak of hoppigheid. De gist geeft een kruidige, licht fruitige smaak die het bier richting een Dubbel trekt. De eerder genoemde bierstijlen zijn allen vertegenwoordigd. Om het bier nog een experimenteel tintje te geven, zullen er eikensnippers geweekt in rum worden toegevoegd.

Het recept

          
Aantal liters------- : 25 liter
Gewenst begin SG---- : 1056
Brouwzaalrendement-- : 72 %
Totaal brouwwater--- : 45 liter
Spoelwater---------- : 20 liter
Maischwater--------- : 25 liter
Kooktijd------------ : 60 minuten
Berekende kleur----- : 31.9 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 22 EBU (Tinseth)


55%   3540 g Pilsmout 3 EBC                    3    EBC   

33%   2124 g Viennamout                        6    EBC   
8%      515 g Karamelmout 150 EBC         150  EBC   
2%      128 g Caramunich                         120  EBC   
1%        64 g Chateau Cafe                      200  EBC   
1%        64 g Carafa I                               600  EBC   

Galena                         25 g  9 %az  60 min   
Hallertauer Mittelfrüh 50 g  3 %az 5 min 
Rum geweekte eikensnippers 25 gram 5 dagen


Gistsoort: WLP530 Abbey Ale                   

25m/62°C Maischdikte is: 3.9 L/kg
20m/73°C Maischdikte is: 3.9 L/kg


Geen opmerkingen:

Een reactie posten