Het recept bestaat uit een kruising tussen een bockbier, dubbel en een porter. De verwachte smaak van dit bier is zoetig, vol, donker met wat donkere broodkorst en licht koffie/ mokka. De basis van pilsmout en viennamout bieden een stevige moutigheid. De Caramel 150 en Caramunich zorgen voor voldoende zoetheid en cara backbone. De koffiemout en Carafa geven een licht gebrande smaak die het bier meer Porterachtig maken. De bitterheid is vrij laag en zal de zoetheid ondersteunen. De hopsoorten zijn in deze hoeveelheden weinig uitgesproken van smaak of hoppigheid. De gist geeft een kruidige, licht fruitige smaak die het bier richting een Dubbel trekt. De eerder genoemde bierstijlen zijn allen vertegenwoordigd. Om het bier nog een experimenteel tintje te geven, zullen er eikensnippers geweekt in rum worden toegevoegd.
Het recept
Aantal liters------- : 25 liter
Gewenst begin SG---- : 1056
Brouwzaalrendement-- : 72 %
Totaal brouwwater--- : 45 liter
Spoelwater---------- : 20 liter
Maischwater--------- : 25 liter
Kooktijd------------ : 60 minuten
Berekende kleur----- : 31.9 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 22 EBU (Tinseth)
55% 3540 g Pilsmout 3 EBC 3 EBC
33% 2124 g Viennamout 6 EBC
8% 515 g Karamelmout 150 EBC 150 EBC
2% 128 g Caramunich 120 EBC
1% 64 g Chateau Cafe 200 EBC
1% 64 g Carafa I 600 EBC
Galena 25 g 9 %az 60 min
Hallertauer Mittelfrüh 50 g 3 %az 5 min
Rum geweekte eikensnippers 25 gram 5 dagen
Gistsoort: WLP530 Abbey Ale
25m/62°C Maischdikte is: 3.9 L/kg
20m/73°C Maischdikte is: 3.9 L/kg
Geen opmerkingen:
Een reactie posten