De eerste versie van het recept was vrij zwaar in alcohol, veel mout en veel suiker, dit leverde een dichtheid van 1115 op. Het mondgevoel is zoet en vrij plakkerig en het bier bevat veel alcohol. Voor dit tweede recept is de dichtheid flink omlaag geschroefd, maar met een dichtheid van 1074 nog steeds genoeg alcohol.
Uit een van de opmerkingen van Urbain Couteau van de Struise brouwers blijkt dat het recept in de loop van de jaren een versimpeling heeft doorgemaakt. In dit nieuwe recept zijn de maisvlokken en de rietsuiker uit het recept gehaald en de Special-B is vervangen voor de Chateau Café van Castle Malting. Een dergelijke mout stond vermeld in de eerste technische fiche van het bier. Daarnaast is de kandijsuiker vervangen voor een zelfgemaakte kandijsuiker, die veel meer smaak oplevert dan de versie uit de winkel.
Het recept
Aantal liters------- : 20 literGewenst begin SG---- : 1074
Brouwzaalrendement-- : 72 %
Totaal brouwwater--- : 36 liter
Spoelwater---------- : 8 liter
Maischwater--------- : 28 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 50.9 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 25 EBU (Tinseth)
76% 4807 g Pilsmout 3 EBC 3 EBC
8% 506 g Caramunich 123 EBC
2% 126 g Carafa III 1084 EBC
4% 253 g Chateau Café 200 EBC
10% 632 g Kandijsuiker (bruin) 10 EBC
40m/62°C Maischdikte is: 4.42 L/kg
35m/70°C Maischdikte is: 4.42 L/kg
1m/78°C Maischdikte is: 4.42 L/kg
Brewers Gold Bloemen 60 g 3.8 %az 75 min
Styrian Golding Bloemen 22 g 3.1 %az 15 min
2 g tijm 5 min
10 gram sinaasappelschil 5 min
3 gram kaneel 5 min
3 g koriander 5 min
Gist: T-58
Hoe heeft deze bier uiteindelijk gesmaakt en kwam deze in de buurt van het orgineel?
BeantwoordenVerwijderenHet bier is donker, zoetig, kruidig. De T58 lijkt de goede smaak te geven. Alleen de kruiden, vooral de tijm is overgedoseerd. Die mag minder. Ga je hem ook brouwen?
Verwijderen