Het verder ontwikkelen van een recept wordt maar weinig gedaan bij Brouwerij Het Ferment. Een recept bedenken, brouwen en misschien, veel later, nog eens een aangepast recept brouwen, valt wat mij betreft niet onder 'ontwikkeling' van een recept. Echter de eerste aanzet tot een kloon van de Struise Pannepot heefteen leuke discussie met meerdere brouwers in beweging gezet. Vanuit meerdere hoeken zijn er brouwers met het recept gaan stoeien en hebben er hun eigen versie van gebrouwen. De bieren zijn ondanks de verschillen volgens eigen zeggenallemaal goed bevallen en vertonen gelijkenissen met het origineel. We zitten dus op de goede weg. Aan de hand van de resultaten kan het fijnslijpen van het recept worden gedaan.
De eerste versie van het recept was vrij zwaar in alcohol, veel mout en veel suiker, dit leverde een dichtheid van 1115 op. Het mondgevoel is zoet en vrij plakkerig en het bier bevat veel alcohol. Voor dit tweede recept is de dichtheid flink omlaag geschroefd, maar met een dichtheid van 1074 nog steeds genoeg alcohol. Uit een van de opmerkingen van Urbain Couteau van de Struise brouwersblijkt dat het recept in de loop van de jaren een versimpeling heeft doorgemaakt. In dit nieuwe recept zijn de maisvlokken en de rietsuiker uit het recept gehaald en de Special-B is vervangen voor de Chateau Café van Castle Malting. Een dergelijke mout stond vermeld in de eerste technische fiche van het bier. Daarnaast is de kandijsuiker vervangen voor een zelfgemaakte kandijsuiker, die veel meer smaak oplevert dan de versie uit de winkel.
Het recept
Aantal liters------- : 20 liter Gewenst begin SG---- : 1074 Brouwzaalrendement-- : 72 %
Totaal brouwwater--- : 36 liter Spoelwater---------- : 8 liter Maischwater--------- : 28 liter Kooktijd------------ : 75 minuten Berekende kleur----- : 50.9 EBC (Morey) Berekende bitterheid : 25 EBU (Tinseth) 76% 4807 g Pilsmout 3 EBC 3 EBC 8% 506 g Caramunich 123 EBC 2% 126 g Carafa III 1084 EBC 4% 253 g Chateau Café 200 EBC 10% 632 g Kandijsuiker (bruin) 10 EBC
40m/62°C Maischdikte is: 4.42 L/kg 35m/70°C Maischdikte is: 4.42 L/kg 1m/78°C Maischdikte is: 4.42 L/kg Brewers Gold Bloemen 60 g 3.8 %az 75 min Styrian Golding Bloemen 22 g 3.1 %az 15 min
2 g tijm 5 min 10 gram sinaasappelschil 5 min 3 gram kaneel 5 min 3 g koriander 5 min
Het bier is donker, zoetig, kruidig. De T58 lijkt de goede smaak te geven. Alleen de kruiden, vooral de tijm is overgedoseerd. Die mag minder. Ga je hem ook brouwen?
Hoe heeft deze bier uiteindelijk gesmaakt en kwam deze in de buurt van het orgineel?
BeantwoordenVerwijderenHet bier is donker, zoetig, kruidig. De T58 lijkt de goede smaak te geven. Alleen de kruiden, vooral de tijm is overgedoseerd. Die mag minder. Ga je hem ook brouwen?
Verwijderen