donderdag 22 september 2016

Ticket To TheTropics


I got to buy me a ticket to the tropics
Get alone and leave this place be hind me.
I got to buy me a ticket to the tropics
And prove to myself
I can live without your love


'Ticket to the Tropics', dat is een goede naam voor een bier, dacht nog nooit iemand. Maarrr... dit bier is een echte Ticket To The Tropics! Als je je ogen dicht doet, voel je bij elke slok de zon op je huid. Zonder gekheid: de bedoeling is een bier met een knallende tropisch fruitsmaak.  De combinatie van de gebruikte hop en gist zullen van dit bier een Tropische Verrassing maken. Dit bier wordt eind oktober gedronken en dan kunnen we wel weer wat zonnestralen gebruiken. 

Het recept

Voor de moutstort is er geprobeerd om het simpel te houden. De gebruikte moutsoorten zijn deels gebaseerd op een soort witbierstort met een ruime hoeveelheid tarwemout. De pilsmout is vervangen door palemout om het bier meer body te geven. De biscuitmout wordt toegevoegd vanwege kleur en body. Met een vrij lage begindichtheid is het belangrijk om de bitterheid te balanceren door body/mondgevoel.
 

De Yellow Sub is een goede Amarillo vervanger en ondanks dat ik Amarillo een lekkere hop vindt, mag er best nog wel een scherper, steviger randje aan zitten. Cascade hop heeft dat en maakt de smaak meer 'IPA'. De hoptoevoegingen zijn een vrij standaard IPA-schema, met veel late hoppen en drooghop. Lekker veel hop dus.

Om het tropische helemaal tot het uiterste door te voeren, wordt er de Brettanomyces Brux Trois gebruikt. De gist is een tijdje terug ontmaskerd, het blijkt helemaal geen Brettanomycessoort, maar een gewone gist (Saccharomyces). Een aparte gistsoort zeker, want de smaak neigt wel naar een Brettanomyces, zonder de paardendeken. De gist produceert een lichte zurigheid met smaken van mango en ananas. De combinatie van deze smaken met de hop zal het bier lekker tropisch maken. 




Aantal liters------- : 25 liter
Gewenst begin SG---- : 1050
Brouwzaalrendement-- : 72 %
Totaal brouwwater--- : 45 liter
Spoelwater---------- : 20 liter
Maischwater--------- : 25 liter
Kooktijd------------ : 60 minuten
Berekende kleur----- : 13.2 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 49 EBU (Tinseth)

50%    3019 g Pale alemout                      5.5  EBC   

45%    2717 g Tarwemout                         3    EBC   
5%       301 g Biscuitmout                         50 EBC  

36 g  13 %az  60 min     Millennium                  
25 g  6 %az  10 min       Yellow Sub
25 g  4 %az  10 min       Cascade   (tuinhop)
25 g  6 %az  5 min         Yellow Sub
25 g  4 %az  5 min         Cascade (tuinhop) 
35 g  4 %az  0 min         Hop X (tuinhop)

50 g  6 %az  Drooghop  Yellow Sub
50 g  4 %az  Drooghop  Cascade           





De Hop X was een onbestemd zakje tuinhop, waarschijnlijk Cascade, maar kan ook EK Goldings of Hallertau M. zijn.

 Gistsoort----------- : WLP644 Saccharomyces "bruxellensis" Trois
Gist toegevoegd als starter

25m/66°C Maischdikte is: 4.13 L/kg
20m/73°C Maischdikte is: 4.13 L/kg
1m/78°C Maischdikte is: 4.13 L/kg


We zullen veel tegen de gist praten en Beethoven draaien, dan kunnen we over 2 weken bottelen! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten