Een tijdje geleden heb ik een zakje boekweitmout gekocht met
eigenlijk nog geen idee wat ik ermee kan. Boekweit is eigenlijk geen
graan, maar een zaad en heeft een aparte smaak en een relatief hoog eiwitgehalte. Dit betekent dat het niet in elk bier gebruikt kan worden.
Een bier met boekweit dat ik ooit gedronken heb is een collaboration
tussen Mikkeller en Three Floyds, de Boogoop Buckwheat (wheat)wine. Op
Internet is er eigenlijk niet zo veel over te vinden, behalve het
beknopte: A delightful Buckwheat Wine brewed by Three Floyds and Mikkeller at De Proefbrouwerij in Belgium.
Enjoy the fourth collaboration between our two breweries! 80 IBU 10.4% ABV. Dat is op zich al een goede start voor een kloonpoging!
Volgens de proefnotities heeft het bier een vrij unieke smaak. Onderstaande proefnotitie geeft het algemene beeld op Untappd, Beeradvocate en Ratebeer goed weer.
Kleur: Clear redish copper color. Huge size, frothy beige head, stays.
Geur: Booze,
sweet, caramel, raisins, plums (and weird chemical notes in aroma.)
Smaak: Sweet,
alcohol, plums, flourish (and chemicals in taste). Sweet and boozy in
aftertaste.
De meeste proevers vinden dit niet echt een wheatwine of zelfs
een barleywine, maar meer een double IPA met een twist. Over de smaak is
niet iedereen het eens, de ene vindt het een chemische smaak, de ander
'smooth and oily', beide hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de boekweit. De
moeilijkheid is om de juiste hoeveelheid boekweit te gebruiken. In het
recept hieronder gebruik ik iets meer dan 10%, wat wellicht wat aan de
lage kant is, maar wel veilig in verband met smaak en eventuele
filterproblemen. In gemoute vorm zal de boekweit misschien wat minder
viscositeitverhogend zijn, maar op een dikke ondoordringbare pap en verstopt filterbed zit ik
niet te wachten.
Over de gebruikte hoppen is er helemaal niets te
vinden op Internet. Het dichtst bij de bron komt nog het brouwboek van Mikkeller, hierin staan ter inspiratie een aantal recepten van
bieren van de brouwerij. De lichtgekleurde, hoppige bieren hebben over
het algemeen Chinook als bitterhop, de donkere bieren hebben vaker
Columbus voor het bitteren. Daarnaast wordt er in de recepten vaak Centennial gebruikt
voor het aromahoppen. En dit klinkt mij weer als de proefnotitie, met citrus in de neus. Van de ene keer dat ik het bier geproefd heb,
denk ik onthouden te hebben dat de bitterheid stevig en enigzins hard was, dit deed me aan Chinook denken. Daarnaast proefde ik ook nog wat andere hoppen en ik sluit niet uit dat er ook wat
Cascade in het recept aanwezig is. Met 5 gram hop per liter aan drooghop voldoet dit wel aan de huidige IPA hoeveelheden.
Ik verwacht dat het
'booze' gedeelte uit de proefnotitie wordt veroorzaakt door een lading suiker
in de vergisting. De bruine kleur (zie de foto) en de geur van karamel, rozijnen en
pruimen suggereert daarnaast het gebruik van donkere (cara)moutsoorten. Voor de gist
verwacht ik een standaard, cleane West Coast ale gist met een goede vergistingsgraad.
Mijn eigen versie zal
geen echte kloon worden, omdat ik te weinig informatie heb, maar ik denk
dat het toch wel aardig in de richting kan komen. De dichtheid is wat lager gekozen, hiermee zal het alcoholpercentage tussen 7,5 en 8% uitkomen, en dat is wat mij betreft voldoende.
Aantal liters------- : 20 liter
Gewenst begin SG---- : 1075
Totaal brouwwater--- : 31.4 liter
Spoelwater---------- : 6.4 liter
Maischwater--------- : 25 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 24.6 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 76 EBU (Tinseth)
76% 4788 g Pale alemout 5.5 EBC
12% 756 g Boekweitvlokken 4 EBC
4% 252 g Caramunich 123 EBC
1% 63 g Special B 391 EBC
7% 441 g Kandijsuiker (bruin) 10 EBC
25 g 14.9 %az 75 min P Columbus
25 g 10.3 %az 75 min P Chinook
50 g 9.8 %az 5 min P Centennial
50 g 9.8 %az 0 min P Centennial
50 g 9.8 %az 0 min D Centennial
50 g 5.6 %az 0 min D Cascade
Gistsoort: M42 Mangrove Jack's New World Strong Ale
Gist toegevoegd als : 2 zakjes
5m/39°C Maischdikte is: 3.96 L/kg
20m/73°C Maischdikte is: 3.96 L/kg
05m/75°C Maischdikte is: 3.96 L/kg
01m/78°C Maischdikte is: 3.96 L/kg
Het maischschema begint laag en bevat een 'gomrust' die de beta-glucanen in de boekweit zullen moeten afbreken. Nu maar hopen dat het effect heeft en het bier goed filtert.
Voor het oplossen van "gom" problemen in de maisch en dan met name tijdens het filteren kan ik je Beerzym BG super aanraden van Erbsloh.
BeantwoordenVerwijderen