Dit is een recept voor een blond bier. Het idee van dit bier is om een gist te gebruiken die niet perse heel veel smaak geeft. Volgens de website van Mangrove Jack's is de M54 California Lager een typische gist voor het gebruik in een California Common. Het is een soort hybridegist die lager-achtige eigenschappen heeft tot een vergistingstemperatuur van 18°C.
Met deze betrekkelijk cleane, en dus mogelijk wat saaie gist is er gekozen om de moutstort wat uit te breiden met wat roggemout, tarwemout en veel carahell.
De combinatie van Styrian Goldings en Saaz is een klassieke, waarbij fruitige en nobele hoppen elkaar aanvullen. Voor een extra fruitigheid is er curacaoschil en yuzu bij het koken toegevoegd. Met andere woorden: het is een Belgische blond zonder de Belgische gist.
De bedoeling is om het bier binnen 2 weken klaar te hebben. Hiervoor is de vergisting bij een iets verhoogde temperatuur uitgevoerd. Na 4 dagen na het brouwen is het bier geheveld en 2 dagen daarna gebotteld. Nu vingers gekruisd voor voldoende koolzuur.
Het recept
Aantal liters------- : 12 liter
Gewenst begin SG---- : 1050
Brouwzaalrendement-- : 70 %
Totaal brouwwater--- : 18.84 liter
Spoelwater---------- : 3.84 liter
Maischwater--------- : 15 liter
Kooktijd------------ : 60 minuten
Berekende kleur----- : 11.3 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 26 EBU (Tinseth)
71% 2068 g Pilsmout 3 EBC 3 EBC
14% 407 g Carahell 20 EBC
10% 291 g Tarwemout 3 EBC
5% 145 g Roggemout 10 EBC
21 g 2.3 %az 60 min P Styrian Golding
21 g 2.2%az 60 min P Saaz (CZ)
20 g 2.3 %az 10 min P Styrian Golding
20 g 2.2 %az 10 min P Saaz (CZ)
19 gr Cuaracaoschil 10 min
1 gr yuzu 10 min
Gist: WLP810 San Francisco Lager
Maischschema-
60m/67°C Maischdikte is: 5.14 L/kg
1m/78°C Maischdikte is: 5.14 L/kg
De proefnotitie staat HIER.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten