Wat is nou een makkelijk bier om te brouwen? Deze vraag komt zo af en toe voorbij als je met beginnende brouwers praat. Ik hoor op het bierforum mensen zeggen dat een SMASH-bier makkelijk is. Met 1 soort mout en 1 soort hop, is het wel lekker overzichtelijk en je leert daarmee wel goed de smaak van ingrediënten kennen, maar in feite maakt het natuurlijk niet uit hoeveel moutsoorten of hopsoorten je gebruikt. Het brouwen wordt er niet makkelijk door.
Een ander verhaal is het als je een bier wilt brouwen dat wat toegeeflijker is alshet gaat om kleine brouwfoutjes. Een zoeter bier met wat meer hopkarakter verbergt een eventueel zuurtje, te droge uitvergisting of afwijkende smaak en zal vaker als 'gelukt' beschouwd worden.
Tegelijk zal zo'n bier ook toegankelijker zijn voor de gemiddelde drinker. Zet een paar commerciële blondbieren op een rijtje en deze zullen allemaal een zekere mate van zoet hebben. De meeste drinkers houden daar van.
Het basisidee voor dit bier ligt bij de S-33 gist. Deze korrelgist heeft een vrij lage vergistingsgraad en laat een vol en zoetig bier achter. Voor de mouten en hoppen wordt er gemikt op een American pale ale. Een biertype dat niet zo hoppig is als een IPA, maar wel goed doordrinkbaar en, heel belangrijk, veel smaak van de hop.
Het recept
Batchvolume: 12 L
Kooktijd: 60 minMaischwater: 14.81 L
Spoelwater: 4.69 L
Totaal water: 19.5 L
Kookvolume: 16.54 L
SG voor koken: 1.058
Kenmerken
Begin SG: 1.071
Eind SG: 1.021
IBU (Tinseth): 32
BU/GU: 0.45
Kleur: 10.4 EBC
Maischen
Temperatuur — 65 °C — 60 min
Mouten (3.77 kg)
3 kg (79.6%) — Pale Ale Malt — Graan — 4.9 EBC
600 g (15.9%) — Tarwemout — Graan — 3.9 EBC
120 g (3.2%) — Pale Caramelmout — Graan — 10 EBC
50 g (1.3%) — Carahell — Graan — 25.5 EBC
Hop (178 g)
10 g (32 IBU) — Columbus (Tomahawk) 17.6% — Koken — 60 min
50 g — Simcoe 8.6% — Koken — 0 min
70 g — Simcoe 8.6% — Koudhop — 2 dagen
25 g — Columbus (Tomahawk) 14% — Koudhop — 2 dagen
23 g — Amarillo 9.2% — Koudhop — 2 dagen
Gist
1 pakje — Fermentis S-33 SafBrew Ale 70%
Vergisten
Hoofdvergisting — 20 °C — 14 dagen

Geen opmerkingen:
Een reactie posten