zondag 4 november 2018

Raket IPA


Laatst zat ik op een zaterdagmiddag thuis wat IPA's te drinken. Lekker bitter en hoppig, heerlijk! Je mond raakt langzaam gewend aan de bitterheid en de hoppigheid, maar de meeste IPA's (de goede) blijven elke keer weer een smaakexplosie. Mijn laatste glas dronk ik tijdens het eten, het was de IPA van brouwerij 't IJ. Dit is een fruitige IPA met een lekker bittertje die goed bij de nasimaaltijd past. Na de nasi kwamen de ijsjes op tafel. Ik neem de laatste hap van mijn nasi en daarna neem ik de laatste slok van mijn bier.  

De nu volgende scene is het best voor te stellen in slow motion: Ik trek de verpakking van het ijs en ik steek hem in mijn mond. Het bier en het ijs mengen zich in mijn mond en zijn in PER-FEC-TE HAR-MO-NIE!!!

Wwwwwwwoooowwww (slow motion weet je nog?), waaaat eeen Smaaaaaakkkkk..... AAAArrrrrgggghhhh.  Bitter met zoet, fruitige hop met 'fruit' van de Raket. Ik zet het lege glas nogmaals aan mijn lippen en pers de laatste druppels uit mijn glas. Met de druppels in mijn mond, neem ik nog een likje van het ijs. Je raadt het al: Weer Geweldig! Hier moet ik iets mee. Is dit al eens eerder gedaan? Volgens mij niet. Patents pending lieve mensen! Koe-koek!


Wat is een Raket?

Bij Ola hebben ze geweldige marketingmensen in dienst. Alleen al bij het lezen van de omschrijving krijg je trek in een Raket:

De frisse combinatie van ananas, framboos en sinaasappel verveelt nooit - De enige echte Raket sinds 1962! - Een frisse combinatie van ananas-, frambozen- en sinaasappelsmaak. - Het meest gelikte waterijsje van Nederland! - Het ijsje dat slechts 40 calorieën bevat - Zonder kunstmatige kleur- en smaakstoffen.  

Ik wist niet eens dat een Raket een bepaalde fruitsmaak had, maar ananas, frambozen en
sinaasappel in combinatie met fruitige hop en een lekker bittertje gaat wat mij betreft goed samen.Het ijsje bevat dus ook niet al te veel suikers, dus mocht ik dit in mijn bier willen gooien, zal dit het bier niet veel verdunnen (door de volledige vergisting van suiker). Hieronder staat de voedingswaarde van een Raket genoemd.

 

Het idee

Dus een IPA-achtig bier met Raket, die kan in het rijtje van bier met donuts, pindakaas, Oreo's, marshmellows, etc. Een gimmick, en sommigen zullen zeggen dat dit niets meer met bier te maken heeft, maar ik denk dat het werkt. 

De bedoeling is om het basisbier gewoon een goede IPA te laten zijn. Een niet te bittere,
maar wel flink hoppige IPA waar de ijssmaak aanvullend is. Het ingrediënt in het ijs waar we het meest rekening mee moeten houden, is het johannesbroodpitmeel. Dit is een verdikkingsmiddel dat ook zonder verhitten een verhoogde viscositeit bereikt. Het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om babyvoeding te verdikken. De viscositeit van het ijs kun je zien, als het ijsje smelt, het gesmolten ijs is draderig en een beetje dikkig. De hoeveelheid ijs op het volume bier zal niet heel hoog zijn, dus ik verwacht geen dik bier of andere problemen hiermee. 

Dus wanneer dan het ijs toevoegen? In de beschrijving van de Raket staat dat er geen kunstmatige kleur -en smaakstoffen in zitten, maar veel echt fruit zal er dus ook niet in zitten. Laten we het houden op natuurlijke kleur -en smaakstoffen. 
Het toevoegen van het ijs in de kook of tijdens de hoofdvergisting heeft niet mijn voorkeur. Bij een warmtebehandeling zullen de smaken vervliegen en ik voeg suikers liever later in het proces toe, zodat de gist eerst de moeilijkere suikers kan afbreken. 
In de hoofdvergisting is ook geen goed idee. Ook hier kunnen de smaken worden verdampt. Het liefst voeg ik de ijsjes toe en bottel ik het bier, maar dat zal niet lukken in verband met de aanwezige suikers. Aangezien een IPA het best zo vers mogelijk moet worden gedronken, wil ik het bier in een fust 'bottelen' en dan een week voor het schenken de ijsjes erbij doen. Het gevormde koolzuur door de vergisting van de suikers uit het ijs kan makkelijk worden afgelaten uit het fust en de smaken blijven het meest vers en frisser. 

Het recept

Het recept is opgebouwd met als insteek een standaard IPA recept, met palemout en een lichte caramout. Dit is aangevuld met een deel pilsmout vanwege de lichtere kleur en smaak. Het bier moet niet te zwaar leunen op een caramoutbasis en een verlichting of verdunning is bij zo'n zwaar bier wel op zijn plaats. Voor een lichtere kleur wordt er ook mais aan toegevoegd. Dit geeft het bier een gele kleur en blijkbaar draagt het ook bij aan een romig bier. 

Tegenwoordig voeg ik bij IPA's de hop zo laat mogelijk toe en wordt de 'bitterhop' aan het begin van de kook vaak overgeslagen. Bij dit bier voeg ik een kleine dosis Columbus toe en die kook ik 60 minuten mee. Dit doe ik deels omdat de eiwitten dan beter uitvlokken en deels om het bier ook wat 'punch' mee te geven, een wat hardere bitter, waardoor het bier meer IPA wordt, in tegenstelling tot New England IPA's. De aromahoppen zijn Citra en Simcoe. De Citra hop geeft grapefruit, limoen en tropisch fruit. De Simcoe is fruitig (mango), aardachtig kruidig en harsig. Azacca heeft wat manderijn en tropisch fruit en volgens gebruikers een iets zurige smaak.

Totaal brouwwater--- : 23.5 liter
Spoelwater---------- : 3.5 liter
Maischwater--------- : 20 liter
Kooktijd------------ : 60 minuten
Berekende kleur----- : 12.8 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 41 EBU (Tinseth)
 
51% 2796 g Pale alemout                5.5  EBC   
35%1918 g Pilsmout 3 EBC                3    EBC
6% 328 g Carapils (D)                      2.5  EBC   
6% 319 g Maïsvlokken                       1    EBC   
2% 106 g Karamelmout 150 EBC       150  EBC  

31 g  15 %az  30 min P Columbus 
37 g  11.8 %az  5 min P Citra
30 g  12.1 %az  5 min P Simcoe                        
30 g  14.2 %az  0 min P Mosaic           (80°C)                     
30 g  12.1 %az  0 min P Simcoe          (80°C)              
30 g  15 %az  0 min D Columbus   (drooghop)                   
30 g  12.1 %az  0 min D Simcoe    (drooghop)       
        
 
Gist 1318 London Ale III                 


75m/67°C Maischdikte is: 3.64 L/kg
20m/73°C Maischdikte is: 3.64 L/kg
01m/78°C Maischdikte is: 3.64 L/kg

Er worden 2 dozen met Raketijsjes aan het bier toegevoegd in het fust. Uiteraard zonder stokjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten