zaterdag 24 december 2016

Proefnotitie: IPA zonder Hop

Het is alweer een tijdje geleden dat de IPA zonder hop is gebrouwen. Een meer dan ambitieus plan om in een hopgefocust bier de hop weg te laten. Het is beter een plan te hebben en te falen, dan helemaal geen plan te hebben, dus we hebben het gewoon geprobeerd. Bij de eerste proefsessie na 1 maand was het bier errruug grapefruitachtig, veel zuur, scherp, afgerond met een bittertje van de schil. Niet erg lekker dus. Geef het nog wat tijd en dan kunnen de scherpe smaakjes wat minder worden, en het zuur wat minder aanwezig. Nu na een maand of 3 hebben we het bier weer geproefd

Uiterlijk: Het bier is oranje met weinig schuim. Het bier is van een redelijke hoogte ingeschonken en nadat het koolzuur omhoog gekomen was, was er een dun laagje lelijk schuim te zien.

Geur: De eerste indruk is prikkelend met overwegend een grapefruitgeur. Deze is zurig, fruitig en eigenlijk wel prettig. Voor het mooie te zuur en te fuitig, maar niet vervelend.

Smaak: In de smaak is de zurigheid en grapefruit sterker aanwezig dan de geur doet vermoeden. Het bier smaakt niet echt als een bier en de afwezigheid van de hop is te merken. De toevoegingen van de jeneverbes en grapefruitschil lijken een lichte bitterheid op te leveren, maar deze bitterheid is echt afwijkend van een hopbitterheid. En daarbij is het bier voor een IPA niet bitter genoeg. Na meerdere slokken went het zuur en de vrij eendimensionale grapefruitsmaak en lijkt er iets van winegums te proeven. De nabitter is niet lekker, en lijkt een beetje branderig.

De balans van het bier is helemaal scheef, het bier ontbreekt aan bitterheid, body en koolzuur, aan de andere kant is het bier zuur en eendimensionaal. Voor een volgende keer zou de hoeveelheid grapefruitsap zeker de helft minder kunnen, de bitterheid kan volgende keer deels toch uit hop komen. Helaas, maar het experiment is gefaald. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten