woensdag 15 augustus 2018

Proefnotitie: Valknut Glutenvrij bier

Voor degenen met een glutenallergie is het meeste bier geen optie meer. Door middel van andere granen, zaden (haver, mais, rijst, gierst, en dergelijke) is het in theorie mogelijk om een bier te brouwen dat geen gluten bevat. De Valknut blond heeft gebruik gemaakt van hoofdzakelijk havermout (als in gemoute haver) en boekweit. Door een uitvoerig maischschema met een begin op lagere temperaturen heeft geen noemenswaardige problemen met filteren opgeleverd. 

Het resultaat is een helder, lichtblond, gouden bier met redelijk wat koolzuur en een goede kraag. 

Na de hoofdvergisting is het bier in drie versies gesplitst. De eerste versie heeft geen toevoegingen, de tweede versie heeft eikensnippers in Jack Daniel's en de derde versie tijm, citroenschil en Northern Lights wietextract. 

Origineel

De geur is goed hoppig, ik krijg er zo'n oldskool associatie mee zoals een XX bitter. Een weinig subtiele hopgeur met een scherp randje en wat blauwe bessen. 

De smaak is licht, een lichte moutigheid met een spoortje zwavel. De gist heeft een weinig fruitige smaak. Het lijkt ergens ook wel op een van de biere de garde die ik tijdens mijn vakantie op heb. 

De bitterheid van het bier ijlt na en is bitter genoeg maar nergens in de buurt van een IPA. Het mondgevoel is voldoende en het bier drinkt lekker weg. 


Versie met cannabis

De geur is hoofdzakelijk harsig als rauwe wiet. Het bier erachter is nog steeds goed aanwezig.
De smaak is ook duidelijk wietig, en heeft ook een beetje die Unterbergachtige kruidigheid.  Ik heb recentelijk geleerd dat de cannabis in de rauwe vorm geen bewustzijnseffecten kan veroorzaken. Daarvoor zal het verhit moeten zijn. Naar het schijnt zal er in de komende tijd in Amerika vol worden ingezet op cannabisbier. We zullen zien, ik geloof er in. 

Versie met eiken en Jack Daniels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten