Veel professionele (craft)brouwers zijn begonnen als hobbybrouwer. Voor dit artikel zijn er vragen gesteld aan deze voormalig hobbyisten. Hierbij is een poging gedaan om een idee te krijgen van de uitgangsposities van de brouwer. Zoals gebruikelijk zijn er talloze mails gestuurd aan brouwerijen. Hierop zijn er geweldige reacties ontvangen van de brouwers van Grolsch, Vandestreek, Uzzewuzze, 12 Stuyvers, Kaapse en Berghoeve. De brouwers spreken vol enthousiasme over het werk en uit de antwoorden blijkt dat brouwer zijn geen gewone baan is.
1) Wat is jouw favoriete gist? Waarom?
Hoofdbrouwer bij Grolsch, Marc, zweert als bijna vanzelfsprekend bij zijn Grolsch ondergist. Deze maakt geweldige aroma's en deze gist is het DNA van de Grolsch Pils.
Bij Berghoeve is er niet echt een absolute favoriete gist, maar de US-05 is wel een van de betere en levert altijd goed bier. De Vandestreekbrouwerij heeft in het verleden ook veel US-05 gebruikt, omdat het een gist is die voor heel veel biertypen geschikt is, en multi-inzetbaar van relatief koud tot relatief warm. De gist is clean waarmee overige ingrediënten de ruimte krijgen. In de afgelopen jaren wordt er gebrouwen met WLP-008 (East Coast Ale) en WLP066 (London Fog) als mooie gisten voor hazy IPA’s. Beide geven mooie permanente haze en mooie fruitigheid van esters aan het bier.
De Kaapse bieren hebben geen vaste favoriete gist. De gist wordt bepaald door het soort bier dat gebrouwen wordt, vanuit daar worden de ingrediënten gekozen. Gist is een heel belangrijke smaakmaker, maar het is uiteindelijk ook altijd een wisselwerking met de andere ingrediënten die het resultaat bepalen. Dat wil zeggen dat je voor een hoppig bier beter een andere gistsoort kan kiezen dan voor een moutig bier. Daarbij zijn er nog zoveel gistsoorten die ik nog zou willen uitproberen. Bij Uzzewuzze volgt men dezelfde benadering en is er geen favoriete gist op het moment.
Ook bij 12 Stuyvers is er geen favoriete gist. Het is echt afhankelijk van de stijl. De gisten die het meest worden gebruikt zijn de Fermentis BE-256 en de Verdantgist.
Berghoeve en Vandestreek zijn beide heel stellig in hun antwoord: lactose, oftewel melksuiker, wat een uitgesproken zoetige, of over de top zoet-weeïge smaak geeft aan bijvoorbeeld imperial stouts.
De 12 Stuyversbrouwer is geen fan van het gistprofiel van kveik. Naar verwachting wordt deze gist in de toekomst niet meer gebruikt.
3) Welk bier van een andere brouwerij had jij willen brouwen?
Grolsch vindt de Schneider Weisse Hopfen weisse een heel erg mooi bier wat op de traditionele manier gebrouwen is. Bij 12 Stuyvers is er geen voorkeur voor een bier, maar wordt men wel jaloers op een hele fruitige NEIPA. (zoals de recente collab met Klere Boght). De Kaapse brouwer kan geen favoriet bedenken.
4) Hoe ben je er toe gekomen om brouwer te worden?
De meeste brouwers geven aan voorafgaand aan het commerciele brouwen, amateurbrouwer te zijn geweest. Zo heeft de brouwer van de 12 Stuyversbrouwerij besloten om commercieel te gaan na het winnen van het ONK 2019. De broers Vandestreek hadden 'back in the day' in 2010 het hobbybrouwen als leuke hobby naast een kantoorbaan, waarin je met je handen iets maakt en waarin je creativiteit op een leuke manier kwijt kunt. En ook nog eens leuk en gezellig om samen te doen! De Uzzewuzzebrouwer is commercieel gegaan na een flink aantal jaren aan hobbybrouwen. Vooral de passie voor de combinatie van techniek, smaken en ingrediënten waren de redenen om brouwer te worden.De Berghoevebrouwer is via de opleiding levensmiddelentechnologie in aanraking gekomen met het brouwen. Voor het opstarten van de brouwerij is hij al ruim 15 jaar amateurbrouwer actief geweest. In 2010 is er gestart met de commerciële brouwerij.
Het verst terug in de tijd gaat de Grolsche brouwer. In 1978 kwam hij voor het eerst bij Grolsch, op de leeftijd van 4 jaar. In 1986 volgde eerst vakantiewerk in de brouwerij, en in 1995 als uitzendkracht in de lagerkelders. In 1999 heeft hij van zijn vader leren brouwen. Natuurlijk wilde hij vroeger gewoon astronaut en brandweerman worden!
5) Brouw je ook nog als hobby?
Het commercieel brouwen is vaak begonnen als een uit de hand gelopen hobby. Het nadeel is dat men ineens een hobby minder heeft. 'Het werk bij Grolsch is ook mijn hobby. Ik ben 7 dagen per week met Grolsch bezig. In de weekenden controleer ik de vergisting dus het antwoord is dan JA ;-).' Ook voor Berghoeve is het werk de hobby.
Kaapse: 'Mijn laatste thuisbrouwsel was van vorig jaar, sindsdien is het een beetje te druk geweest. Maar wellicht dat ik van de kerstvakantie weer eens de pannen op het fornuis zet.' Vandestreek brouwt nog amper op kleine schaal, maar Uzzewuzze staat nog regelmatig in de bijkeuken boven de pannen. 12Stuyvers brouwer heeft alle hobbybrouwapparatuur naar de AGP (Accijns Goederen Plaats) verhuist en kan niet meer hobbymatig brouwen.
Alle brouwers hebben de volledige controle over de gebrouwen bieren en dat is natuurlijk niet verwonderlijk bij de kleine brouwerijen. Maar ook bij Grolsch kan en mag de brouwer dat zeker. De bieren die in de Grolsch proefbrouwerij worden gebrouwen, komen van de brouwers' hand. Hierbij is het uitgangspunt altijd de consument. Deze moet het kunnen waarderen.
De Kaapse hoofdbrouwer is de eindverantwoordelijke, maar als team wordt er continue naar verbetering gestreefd. De bieren worden wekelijks geproefd en er wordt besproken hoe men deze nog beter kan krijgen.
Volledige controle over de soort bieren en proces heeft brouwer Bart van Uzzewuzze. Berghoeve is volledig eigenaar en daarom wordt alles zelf bepaald. 12 Stuyvers is de enige werknemer/eigenaar en heeft dus 100% controle.
Sander Vandestreek maakt zo ongeveer voor ieder nieuw recept de opzet. Broer Ronald en hij hebben het laatste woord en nemen de beslissing of het recept in productie gaat.
7) Heb je in jouw loopbaan zelf bieren ontwikkelt waar je trots op bent? welke?
8) Welke trend in bierland vindt je geweldig?
Uzzewuzze vindt de trend naar pilseners en ondergisters mooi. Bijna als vanzelfsprekend is de brouwer van Grolsch gecharmeerd van ondergistende klassieke ondergisters zoals Maibock en Marzen, maar dan wel met een eigen twist. Verder zijn voor hem stouts, porters en abdijbieren positieve ontwikkelingen.
Vandestreek ziet vooral de low alcohol / non-alcoholic biertrend op het gebied van de ontwikkeling van smaken en stijlen. maar ook qua technieken enthousiast tegemoet. Kaapse: 'De algehele trend naar meer focus op smaak gecombineerd met een lager alcohol percentage juich ik van harte toe.'
Voor de brouwer van Uzzewuzze zijn er niet echt trends die zo snel mogelijk voorbij moeten gaan. De andere brouwers zijn behoorlijk eensgezind in hun antwoord: Bieren met lactose! Berghoevebrouwer vindt de trend naar zoete desertbieren met bakken lactose ronduit smerig. Van Vandestreek mogen de Milkshake bieren en Pastry Stout-trend zo snel mogelijk voorbij zijn. De Grolschbrouwer heeft minder met Pastry
Sours in alle kleuren van de regenboog, maar als gimmick vind hij het wel
leuk. En ook bij12Stuyvers worden de pastry stouts minder gewaardeerd.
Tot slot zegt de Kaapse bouwer: Het vraagt meer kennis en kunde om een bier van 2,5% te brouwen met veel smaak dan één van 12% waar men vervolgens nog allerlei extracten en andere artificiële smaakstoffen aan toevoegt.
10) Bij welke brouwerij, anders dan waar je nu werkt, zou je wel willen werken?
De brouwer van Grolsch is getrouwd met Sanne en Grolsch, en zou van geen van beide willen scheiden. De 12 Stuyversbrouwer zou nergens anders willen werken, hij is tevreden met de eigen brouwerij. Sander Vandestreek heeft geen idee en Uzzewuzzebrouwer heeft ook niet direct een antwoord, maar hij zou vooral willen werken bij een kleine brouwerij waar veel ontwikkeling mogelijk is op technisch en bierniveau.
Berghoeve: Kromme haring! Fantastische bieren, mooie IPA's, rookbieren en brett / sours naast een supergave styling. Etienne van de Kaapse brouwers zegt: 'De Kaapse Brouwers is mijn thuishaven, ik ben daar vanaf het begin bij betrokken en nu sinds een paar jaar ook mede-aandeelhouder. Dus ik heb mijn vaste ligplaats, maar er zijn wel brouwerijen waar ik nog graag mee zou willen samenwerken, zoals Thornbridge, The Alchemist of Hill Farmstead.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten