woensdag 3 juli 2024

BUS Whisky | Nederland

Op zijn tijd drink ik graag een glas whisky. Ik ben geen fijnproever, maar ik vind de brede smaken van whisky interessant om te benoemen en te weten wat ik proef. Eigenlijk hetzelfde als met bier. Het malen van het graan, het maischen en vergisten zijn vergelijkbaar voor whisky en bier. 

In dit artikel heb ik informatie opgeschreven over de Nederlandse distilleerderij BUS. Gelegen in Loosbroek in de buurt van Nistelrode, midden in het boerenland, bevindt zich de whiskystokerij. Eind 2019 is Bus gelanceerd als nieuw Nederlands whiskylabel. In drie jaar tijd groeide de Brabantse whisky startup uit tot de tweede whiskyproducent van Nederland en een van de duurzaamste whiskystokerijen ter wereld. Dit is slechts een onderdeel van een groter, duurzaam geheel, waar ook bier, azijn, vis, vlees, paddestoelen, druiven, etc. wordt geproduceerd.

De ingrediënten

Een van de belangrijkste ingrediënten, het water, is afkomstig uit een
ondergrondse bron. Het water noemt men wijstwater, omdat het komt uit de Peelrandbreuk die al duizenden jaren een natuurlijke formatie van wijstwaterbronnen vormt in het Oosten van Brabant.
De 
eigen brouwgerst wordt lokaal geteeld door biologische akkerbouwers in Brabant en men kan van een 'single estate whisky' spreken. Er wordt daarbij geen kunstmest of pesticiden gebruikt en er wordt geïnvesteerd in biodiversiteit en regeneratieve landbouw op de akkers.

Tijdens het maischen van de mout wordt er een wort geproduceerd, wat vergist wordt in drie CCT's. Na de vergisting is er in feite een hoploos bier met 8% beschikbaar om gedestilleerd te worden. Dit vindt  hier doorgaans in een column still plaats. Door het ontwerp, waarbij de damp een vrij lange weg aflegt naar de koeler, hoeft de alcohol slechts 1 keer gestookt te worden. 
De destilleerkolom wordt met hout verwarmd. Recent is er een pot still aangekocht die ook in dezelfde ruimte staat. Hier had men nog niet veel mee gedestilleerd. 

Vatrijping

In de opslagruimte, die goed gevuld was, stonden de vaten waar eerder bourbon, sherry, wijn -en port ingezeten heeft. Ieder vat biedt een andere smaak. Sommige whiskies worden op meerdere vaten gerijpt.  Achteraan stond een ton met een doorzichtig deksel. Deze was een aantal jaar geleden gevuld. Dat er best wat uit een vat verdampt door het hout heen, kun je hier goed zien. In de bovenste 10 cm van het vat was geen spirit meer aanwezig. 

Na de rondleiding hebben we de 3 jaar oude whisky op bourbon geproefd. De smaak was echt goed. Ik proefde boenwas, honing en een beetje hout. De experts hebben natuurlijk een veel uitgebreid smaakvocabulair en omschrijven het als 'warme en comfortabele aroma's van graan, mout, hooi en karamel vullen de neus. Het smaakpallet heeft tonen van karamel, vanille, jonge eik en zoethout. Zoete sinaasappel en gedroogde fruitsmaken ontwikkelen zich langzaam samen met delicate drop, zoete vijgen en chocolade'. 
Collega's van mij waren hier een aantal jaren geweest en vertelden dat de whisky toen wel scherper was, dus ik verwacht dat de kwaliteit van de spirit ook flink omhoog is gegaan. In het assortiment in de winkel was ook een sherry (PX) en portvariant. Deze heb ik helaas niet gedronken. De kleur van de sherry-whisky was roodbruin. Er is niet gekleurd met caramelkleurstof.
Ook al ben ik geen fijnproever, de whisky smaakte echt goed. Zacht en interessant. Ik ben benieuwd hoe dit zich verder ontwikkelt. Zeker een aanrader!  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten