In september ben ik naar het Borefts bierfestival geweest. Voor wie onbekend is met het evenement: hier komen brouwers uit alle hoeken van de wereld met hun meest exclusieve bieren. Verwacht hier allerlei stouts, smoothiebieren, grape ales, zure bieren, Göse. Dit ging gepaard met alle extremen zoals vatrijpingen, hoge alcoholpercentages (soms wel tot 20%), lang gerijpt bier, pittig bier en zeldzame brouwsels (Stormaktsporter, De Molen Bommen en Granaten op een Ben Nevis vat). De mensen met wie ik daar was zijn allemaal gek van bier en het moet wel heel gek worden, wil men het niet drinken.
Welke rook?
Volgens een aantal bronnen had vroeger elk bier een bepaalde rokerigheid. Bij het drogen van de mout werd er onder het vochtige graan een vuur gestookt wat er voor moest zorgen dat het vocht uit de mout verdampte. De moeilijkheid hierbij was natuurlijk dat bij vuur, ook altijd rook is. Tegen de tijd dat men de schoorsteen in de 17e tot 18e eeuw had ontwikkeld, veranderde dat.
Het recept
Voor het recept gebruik ik minimaal de helft rookmout, aangevuld met pilsmout en munichmout als basis. De roggemout gebruik ik voor een verdieping van de smaak en wellicht wat granige, notige smaak. Vanwege de roggemout begint het maischschema wat lager en loopt in stapjes op. De caramunich dient voor de kleur, smaak en body en met de donkere mouten wordt het bier mooi donkerbruin tot bijna zwart. Voor de hop zal er alleen een Duitse soort worden gebruikt aan het begin van het brouwen. De gist is de Duitse ondergister Bavarian Lager M76, gewoon een strakke gist.
72% efficiëntieBatchvolume: 12 L
Kooktijd: 60 min
Maischwater: 11.98 L
Spoelwater: 6.61 L
Totaal water: 18.59 L
Kookvolume: 16.54 L
SG voor koken: 1.043
Kenmerken
Begin SG: 1.052
Eind SG: 1.012
IBU (Tinseth): 20
BU/GU: 0.39
Kleur: 26 EBC
Maischen
Start 39 °C - 5 minuten rust
Mouten (2.825 kg)
1.8 kg (63.7%) — Weyermann Smoked Malt — Graan — 3.9 EBC
400 g (14.2%) — Weyermann Munich I — Graan — 15 EBC
250 g (8.9%) — Castle Malting Chateau Rye — Graan — 5.5 EBC
200 g (7.1%) — Weyermann Pilsner — Graan — 3.3 EBC
100 g (3.5%) — CaraMunich — Graan — 118 EBC
50 g (1.8%) — Castle Malting Chocolat Light — Graan — 600 EBC
25 g (0.9%) — Weyermann Carafa III — Graan — 1035 EBC
Hop (28 g)
8 g (12 IBU) — Aurora 7% — Koken — 60 min
10 g (7 IBU) — Saaz 4.5% — Koken — 30 min
10 g (2 IBU) — Saaz 4.5% — Koken — 5 min
Gist
1 pakje — Mangrove Jack's M76 Bavarian Lager 76%
Vergisten
Hoofdvergisting — 20 °C — 14 dagen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten