vrijdag 10 januari 2020

Bierexpert proeft stokoude Grand Prestige in plaats van een verse: 'Absoluut geen spijt'

Een bierexpert die een paar jaar geleden in het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch een verse Grand Prestige dacht te proeven, blijkt in werkelijkheid een slokje stokoud bier te hebben gedronken. Dat heeft recent onderzoek naar de inhoud van de antieke fles aangetoond. De fles zat onder het stof en er zat een exorbitant prijskaartje aan, aldus onderzoekers van de Wageningen Universiteit.

Tijdens de in 2016 opgenomen uitzending besloot historicus en bierexpert Onno van der Meer voorzichtig en uit pure nieuwsgierigheid een dunne naald in de kurk van de fles te steken. Daarmee kon hij de inhoud uit de vermoedelijke fles drank opzuigen en een klein beetje proeven. Zijn conclusie was vervolgens dat de vloeistof niet echt naar bier smaakt, maar vrij zoet is, niet bitter en een karton -en sherryachtige smaak had. Van koolzuur was ook geen sprake.
 
Presentatrice Nelleke van de Krog van het TV-programma maakte gisteren tot grote hilariteit van tv-kijkers de onderzoeksresultaten bekend. ,,Het ging in geen geval om normale drank, maar om sterk verouderd vocht”, aldus Van de Krogt. 
De in het dorp Spijkerboor gevonden fles lag opgeslagen in een fort. Zeer waarschijnlijk gaat het om een zogenoemde ' investering in bier', bedoeld om langdurig op te slaan om zodoende de bieren allemaal hetzelfde te laten smaken en er desondanks veel geld voor te vragen.”

Geconfronteerd met de conclusies van het onderzoek reageerde ‘fijnproever’ van der Meer niet geschokt. Ook omdat hij slechts een druppeltje van de inhoud van de fles oplikte. ,,Ik heb er nog steeds absoluut geen spijt van. Toegegeven, het had niet veel meer weg van een bier dat ik drinkbaar zou noemen, maar ik kreeg de unieke mogelijkheid om ervan te proeven en die kans wilde ik in geen geval aan me voorbij laten gaan.”
zie hier de originele tekst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten